Οι καπνιστές δεν χρειάζεται να φοβούνται πια ότι κόβοντας το τσιγάρο θα πάρουν περιττά κιλά! Με ένα χάπι, που θα επιδρά όπως η νικοτίνη, οι επιστήμονες θα «μιμούνται» το μήνυμα «κορεσμού» που δίνει το κάπνισμα στον εγκέφαλο, βοηθώντας τόσο πρώην καπνιστές να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους όσο και ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος να το πετύχουν πιο εύκολα… χωρίς φυσικά να ξεκινήσουν το κάπνισμα!
Την έρευνα που αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι πράγματι το τσιγάρο κόβει την όρεξη υπογράφουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Γέιλ και το ιατρικό κολέγιο Μπάιλορ του Χιούστον, υπό την καθηγήτρια ψυχιατρικής Μαρίνα Πιτσιότο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν σχεδόν τυχαία όταν, μελετώντας τις επιδράσεις που έχει στους υποδοχείς νικοτίνης των ποντικιών ένα φάρμακο κατά της κατάθλιψης, διαπίστωσαν ότι το φάρμακο έκανε τα πειραματόζωα να τρώνε λιγότερο. Μάλιστα, το λίπος στο σώμα τους μειώθηκε ως και 20% μέσα σε έναν μόνο μήνα!
Επιχειρώντας να καταλάβουν γιατί συνέβη αυτό, διαπίστωσαν ότι το αντικαταθλιπτικό μιμείται τη νικοτίνη, ενεργοποιώντας κάποιους υποδοχείς στο σύστημα μελανοκορτίνης του υποθαλάμου του εγκεφάλου, που στέλνουν «σήμα» στους νευρώνες προ-οπιομελανοκορτίνης (POMC) ότι «τελείωσε η ώρα του φαγητού». Με άλλα λόγια, η νικοτίνη πυροδοτεί στον εγκέφαλο το «αίσθημα κορεσμού».
Τα καλά νέα, τονίζουν οι επιστήμονες, είναι ότι οι υποδοχείς νικοτίνης που ευθύνονται γι’ αυτό δεν είναι οι ίδιοι με εκείνους που προκαλούν τον εθισμό στο τσιγάρο. Επομένως, οι ερευνητές είναι σε θέση να προκαλέσουν αίσθημα κορεσμού χωρίς να δημιουργήσουν απαραίτητα εθισμό στο τσιγάρο! «Φανταστείτε ένα φάρμακο βασισμένο στον τρόπο δράσης της νικοτίνης, που θα στοχεύει τα κύτταρα που σταματούν την όρεξη, χωρίς όμως να προκαλεί ανάγκη για κάπνισμα» λέει η δρ Πιτσιότο. Αυτό όχι μόνο θα έδινε κίνητρα στους καπνιστές που διστάζουν να κόψουν το τσιγάρο, αλλά θα αντιμετώπιζε και την παχυσαρκία, «προσφέροντας θεραπεία σε δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε σήμερα».
Μυρτώ Μπούτση