Αλτσχάιμερ: Βρήκαν (τυχαία) το «φρένο»!

Καμιά φορά οι σημαντικότερες ανακαλύψεις γίνονται κατά τύχη.Πριν από δύο χρόνια, ερευνητές από το Γέιλ παρατήρησαν ότι κάποιες πρωτεΐνες που προκαλούν τη νόσο των «τρελών αγελάδων» ή Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ (CJD) έχουν επίσης σχέση με το Αλτσχάιμερ. Αυτό οδήγησε επιστημονική ομάδα από τα Πανεπιστημιακά Κολέγια του Λονδίνου και του Δουβλίνου που ερευνά τη CJD να δοκιμάσει ποια δράση θα είχαν δύο από τα αντισώματα που μελετούσε κατά της νευροεκφυλιστικής ασθένειας. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους. Είχαν καταφέρει να σταματήσουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ!

Συγκεκριμένα, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, βρήκαν πως τα αντισώματα ICSM 18 και 35, που στοχοποιούν την πρωτεΐνη prion της νόσου Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ, μπλοκάρουν επίσης τον σχηματισμό της τοξικής βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης. Δηλαδή της πρωτεΐνης που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο όσων πάσχουν από Αλτσχάιμερ, εμποδίζοντας την επικοινωνία των νευρώνων.

Οπως είπαν, εφόσον οι κλινικές δοκιμές που θα ξεκινήσουν το 2012 αποδείξουν ότι τα αντισώματα είναι ασφαλή, τότε θα ακολουθήσουν αμέσως δοκιμές και για το Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντόμινικ Γουάλς, έχοντας προχωρήσει ήδη στην έρευνά τους για τη CJD, «πολλή από τη βασική δουλειά έχει ήδη γίνει και μπορεί να βάλει σε ταχεία τροχιά τις δοκιμές για τα αντισώματα, ώστε να χρησιμοποιηθούν σύντομα στους ανθρώπους».

Και ενώ οι επιστήμονες ευελπιστούν πως με βάση αυτά τα ευρήματα θα καταλήξουν σε νέα φαρμακευτική αγωγή, μία δεύτερη, σημαντική έρευνα για τη νευροεκφυλιστική ασθένεια έρχεται από το πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Αλτσχάιμερ λειτουργεί «με δύο ταχύτητες»! Δηλαδή κάποιοι ασθενείς έχουν γρήγορη εξέλιξη της νόσου και άλλοι πιο αργή, με διαφορά δύο χρόνων. Και πως αυτό καθορίζεται από τα πρώτα στάδια της νόσου. Αυτό το χαρακτηριστικό του Αλτσχάιμερ, που πιθανότατα βασίζεται σε γενετική προδιάθεση, θα βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν μία καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της πάθησης, αλλά και τους γιατρούς να τους αντιμετωπίσουν θεραπευτικά σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα