Και φόρος μέσω ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ!

Κάθε μέρα και ένας νέος φόρος! Ενα 24ωρο μετά την κατάθεση του σκληρού και επώδυνου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου που αντιστοιχεί σε λογαριασμό 28 δισ. ευρώ για τους πολίτες, ο υπουργός Οικονομικών έβγαλε… κι άλλους φόρους από το καπέλο, ενώ προανήγγειλε ότι από το πακέτο λιτότητας δεν θα γλιτώσουν ούτε οι κληρικοί.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την επιβολή ειδικού τέλους για τα ακίνητα, 1 ή 2 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας, που θα εισπραχθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ενώ επισημοποιήθηκε ότι η έκτακτη εισφορά δεν θα είναι έκτακτη αλλά μόνιμη, αφού θα ισχύει για πέντε χρόνια, έως και το 2015.

Πιο αναλυτικά, με βάση αυτά που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός αλλά και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, προκύπτουν τα εξής:

1. Επιβάλλεται τέλος ακίνητης περιουσίας 1 έως 2 τοις χιλίοις υπέρ του Δημοσίου μέσω των λογαριασμών κοινής ωφέλειας (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ).

2. Ο κεφαλικός φόρος-εισφορά θα είναι κλιμακωτός 1% έως 3% (ή και 4%, όπως είπε ο υπουργός ) και θα επιβαρύνει τους φορολογουμένους έως και το 2015, δηλαδή έως την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Επίσης, θα εφαρμοστεί άμεσα, καθώς θα υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2010. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα, με εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, ώστε να εξαιρεθούν από την εισφορά κάποιες ομάδες φορολογουμένων, όπως οι άνεργοι.

3. Μελετάται η περικοπή της δαπάνης για τη μισθοδοσία των κληρικών προκειμένου να καλυφθεί μέρος της από την Εκκλησία. Ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά με το θέμα, είπε ότι γίνεται σχετική «συζήτηση».

4. Το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα μειωθεί. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα μειωθεί από τα 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ. Το πόσο θα μειωθεί τελικά θα εξαρτηθεί και από το ύψος του τέλους ακίνητης περιουσίας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

5. Θα υπάρξει φορολόγηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες και άλλα τραπεζικά προϊόντα, ενώ γίνονται συζητήσεις και για επέκταση του μέτρου και στις αγοραπωλησίες μετοχών.

6. Θα υπάρξει σημαντική αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, έως και διπλασιασμός τους, ενώ ταυτόχρονα θα θεσπιστούν και ειδικά τεκμήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους.

7. Το αν θα επιβληθεί φόρος στα μη αλκοολούχα θα αποφασιστεί με βάση το εύρος των υπηρεσιών που θα περάσουν από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ από 13% στον κανονικό συντελεστή 23%. Εχει αποφασιστεί ότι θα υπαχθούν στον υψηλό συντελεστή από 1ης Σεπτεμβρίου οι υπηρεσίες εστίασης.

8. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Αν δεν βρεθεί εναλλακτικός τρόπος να εξοικονομηθούν τα 400.000.000 ευρώ που έχουν εγγραφεί στον φετινό Προϋπολογισμό, το μέτρο θα εφαρμοστεί κανονικά.

9. Θα υπάρξει ειδική φορολόγηση για φέτος σε όσους έχουν πισίνες, ενώ θα φορολογηθούν και οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής, ακριβών ακινήτων και Ι.Χ. κυβισμού άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών.

10. Επιβάλλεται νέος φόρος στο φυσικό αέριο.

11. Καθιερώνεται ειδικό «πόθεν έσχες» για όσους έχουν μεταφέρει χρηματικά κεφάλαια στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, θα δοθούν κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

12. Αναστέλλεται για τα επόμενα 3 χρόνια το «πόθεν έσχες» στην αγορά και κατασκευή κάθε κατοικίας και όχι μόνο της πρώτης.

Ολα τα παραπάνω μέτρα θα συμπεριληφθούν σε εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου που αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και να κατατεθεί στη Βουλή τη μεθεπόμενη, ώστε να ψηφιστεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα