Ληστρική επιδρομή στο εισόδημα όλων των φορολογουμένων, με χαράτσια, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ακόμα και των χαμηλοσυνταξιούχων του ΟΓΑ, περιλαμβάνουν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015 που εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκαν στη Βουλή.
Πρόκειται για μέτρα άγρια και προκλητικά, των οποίων τις λεπτομέρειες επέλεξε να μη γνωστοποιήσει ούτε χθες η κυβέρνηση, καθώς θα γίνουν γνωστά με «εφαρμοστικούς νόμους» που θα έρθουν στη Βουλή έως τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, πίσω από τις γενικόλογες προβλέψεις κρύβεται μια άγρια επίθεση στη μεσαία τάξη, με μέτρα όπως η επιβολή κεφαλικού φόρου-εισφοράς 1-3% για όσους δήλωσαν εισόδημα άνω των 10.000 ή 12.000 ευρώ, η φορολόγηση ακόμη και της πρώτης κατοικίας εκατομμυρίων νοικοκυριών μέσω μείωσης του αφορολόγητου ορίου του φόρου ακινήτων στα 200.000 ευρώ, η επιβολή εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ! Το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,4 δισ. θα ληφθούν φέτος. Αναλυτικά, τα κυριότερα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι:
Ληστεία στη φορολογία
1. Επιβάλλεται εισφορά με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματα 2010) και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε όλους όσοι δήλωσαν εισοδήματα πάνω από ένα όριο. Το βασικό σενάριο προβλέπει την επιβολή εισφοράς 1% για εισοδήματα από 8.000 έως 20.000 ευρώ, 2% για 20.000 έως 40.000 και 3% για 40.000 και άνω.
2. Μειώνεται το αφορολόγητο όριο της ακίνητης περιουσίας στα 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συντελεστής του νέου κλιμακίου (200.000 έως 400.000 ευρώ) θα είναι 0,2%. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου θα επιβληθεί φόρος ακόμη και στην πρώτη κατοικία εκατομμυρίων νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων από φέτος.
3. Αναστέλλεται το «πόθεν έσχες» στην αγορά πρώτης κατοικίας για τα επόμενα δύο χρόνια (πρόταση Σαμαρά).
4. Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης για όλους τους φορολογουμένους και εισάγονται νέα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, με φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει τον Σεπτέμβριο περικόπτονται δραστικά οι φοροαπαλλαγές.
5. Αυξάνεται από 1ης Σεπτεμβρίου ο ΦΠΑ σε υπηρεσίες εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια) από 13% που είναι σήμερα σε 23%. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5%, στον οποίο έχουν υπαχθεί βιβλία, εφημερίδες και φάρμακα.
6. Επιβάλλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο. Υπολογίζεται ότι για κάθε καταναλωτή θα υπάρχει μια επιβάρυνση 50 ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως.
7. Αυξάνεται ο κατώτατος ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καπνό από 75% που είναι σήμερα σε 95%, που θα επιφέρει αύξηση στη λιανική τιμή των λεγόμενων «φθηνών» τσιγάρων από 2,4 ευρώ που πωλούνται σήμερα σε 3 ευρώ.
8. Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας κατά 10%-20%.
9. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών (κλιμακωτά 150-650 ευρώ)
10. Εφαρμόζεται έκτακτη εισφορά 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) για δηλωμένες πισίνες και 20 ευρώ το τ.μ. για αδήλωτες, που θα δηλωθούν, μαζί, φυσικά, με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
11. Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε σκάφη αναψυχής μεγαλύτερα των 15 ή 20 μέτρων.
12. Θέσπιση εισπρακτικής ρύθμισης για τα αυθαίρετα κτίσματα, στη λογική της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. Ως κίνητρο θα ανακοινωθούν μειώσεις στα πρόστιμα διατήρησης και ανέγερσης. Υπενθυμίζεται ότι τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τα 1.250.000 κτίσματα.
13. Νέα αύξηση κατά 25% στις τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες από το 2013. Σημειώνεται ότι πριν από τέσσερις μήνες τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών αυξήθηκαν κατά 40%.
Μείωση συντάξεων
14. Μειώνονται από το 2012 οι κύριες συντάξεις του ΟΓΑ σε όσους συνταξιούχους, εκτός από τη βασική σύνταξη, λαμβάνουν και σύνταξη που προκύπτει από εισφορές που έχουν καταβάλει στον Οργανισμό. Στόχος είναι οι συντάξεις του ΟΓΑ να φθάσουν στο κατώτατο όριο συντάξεων άλλων ταμείων, όπως του ΙΚΑ, που βρίσκεται στα 480 ευρώ.
15. Θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια στους δικαιούχους αγροτικής σύνταξης, βάσει τόπου μόνιμης κατοικίας, που πρακτικά σημαίνει ότι κινδυνεύουν οι αγροτικές συντάξεις για όσους απόμαχους της ζωής έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία σε αστικό κέντρο. Επιπρόσθετα, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες της περιφέρειας (π.χ. ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων) προτιμούσαν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, λόγω χαμηλότερων εισφορών, από εδώ και στο εξής θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ. Επίσης, το μέτρο αφορά και τους Βορειοηπειρώτες και τους μετανάστες που παίρνουν σύνταξη, αλλά ζουν στο εξωτερικό.
16. Μειώνεται η αποζημίωση που χορηγείται σε αγρότες μειονεκτικών και προβληματικών περιοχών.
17. Μειώνεται το εφάπαξ κατά 10% στο Δημόσιο σε όσους βγήκαν στη σύνταξη το 2011 (έως σήμερα είναι πάνω από 19.000 πολίτες). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με μέσο όρο εφάπαξ τα 50.000 ευρώ, ο κάθε δικαιούχος θα χάσει 5.000 ευρώ. Για τα υπόλοιπα ταμεία θα γίνουν αναλογιστικές μελέτες που θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, βάσει των οποίων θα αποφασιστεί ποια θα είναι η μείωση του εφάπαξ και σε αυτές τις περιπτώσεις και πού θα ισχύσει από το 2012.
18. Επιβάλλεται ειδική εισφορά (κλιμακωτά έως 10%) για επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
19. Ειδική εισφορά 8% για όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, που χορηγούνται σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν μικρότεροι από 60 χρονών και οι οποίοι δεν αποστρατεύτηκαν (π.χ. στρατιωτικοί) και δεν υπέστησαν αυτοδίκαιη απόλυση (π.χ. 35αετία και 58 έτη).
20. Ειδική εισφορά (6%-14%) σε όσους παίρνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ, είτε είναι μία είτε δύο διαδοχικές (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) ή είναι δύο διαφορετικές (π.χ. του αποθανόντος συζύγου).
21. Αυστηρότερος έλεγχος σε αναπηρικές συντάξεις με νέα κριτήρια και νέες επιτροπές. Στόχος να υποχωρήσει στο 7%-8% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, από 13% που είναι σήμερα.
22. Περικοπή αριθμού δικαιούχων των επιδομάτων του ΟΑΕΔ και Εργατικής Εστίας και Κατοικίας. Από το 2012 θα περιοριστεί και η λίστα για όσους λαμβάνουν εποχικά επιδόματα ανεργίας (π.χ. εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα ή εκπαιδευτικοί σε φροντιστήρια).
Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης
23. Περιορίζονται οι υπηρεσίες παροχής υγείας στους ανασφάλιστους και ταυτόχρονα θα υπάρχει χρέωση σε αλλοδαπούς. Θα γίνονται δεκτοί μόνο σε συγκεκριμένα νοσοκομεία. Ολα αυτά για να αποδεσμευτούν περίπου 1.000 κλίνες του ΕΣΥ στα νοσοκομεία.
24. Επεκτείνεται η λίστα φαρμάκων χωρίς συνταγογράφηση από 250 που είναι σήμερα σε 350-400 φάρμακα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα είναι περισσότερα πια τα φάρμακα που θα επιβαρύνουν την τσέπη των ασφαλισμένων, αφού δεν θα καλύπτονται από τα ταμεία.
25. Μειώνεται η τιμή των φαρμάκων και των προϊόντων υγείας (π.χ. αναπηρικά καροτσάκια), μέσα από την επέκταση του Παρατηρητηρίου Τιμών.
26. Ειδικό τέλος σε επιχειρήσεις άνω των 300 τ.μ. που εξαιρούνται από την απαγόρευση καπνίσματος. Αφορά περίπου 4.000 κέντρα διασκέδασης και καζίνα πανελλαδικά.
Οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, και απολύσεις
27. Μείωση συμβασιούχων κατά 50% από φέτος, που μεταφράζεται σε 29.000 εργαζομένους λιγότερους εντός του έτους. Επίσης, προγραμματισμός για μείωση συμβασιούχων κατά 10% ετησίως, έως το 2015.
28. Νέες μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ.
29. Μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα. Ευέλικτη απασχόληση, μερική απασχόληση και μακροχρόνια άδεια άνευ αποδοχών, αλλά και «εργασιακή εφεδρεία» για όσους απασχολούνται σε φορείς που κλείνουν, με αμειβόμενη μεταβατική περίοδο αργίας.
30. Ο περιορισμός των προσλήψεων θα είναι 1 προς 10 για το τρέχον έτος και 1 προς 5 έως το 2015.
31. Απόλυση εργαζομένων σε φορείς που καταργούνται. Θα περνούν από έλεγχο από το ΑΣΕΠ για να μεταταγούν σε άλλη υπηρεσία. Εάν δεν κρίνονται κατάλληλοι, θα απολύονται. Στο πλαίσιο αυτό μειώνονται οι δαπάνες προσωπικού στις ΔΕΚΟ κατά περίπου 450.000.000 ευρώ και την ίδια στιγμή τονίζεται ότι υπάρχει σχέδιο δράσης για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων.
32. Καταργούνται επιδόματα και αναστέλλεται η μισθολογική ωρίμανση, περιορίζεται κατά 50% το επίδομα παραγωγικότητας από 1ης Ιουλίου (έως σήμερα 57-100 ευρώ, θα υποχωρήσει στα 28-50 ευρώ).
33. Επιβάλλεται εισφορά υπέρ ανέργων σε ελεύθερους επαγγελματίες και δημοσίους υπαλλήλους (4%).
34. Αύξηση εισφοράς υπέρ ανέργων (κατά 1% ή 2%) στον ιδιωτικό τομέα, που σήμερα βρίσκεται στο 3%. Μάλιστα, είναι πιθανό να μην υπάρξει επιμερισμός της εισφοράς αυτής ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη και να επιβαρύνει μόνο την πλευρά των εργαζομένων.
35. Αύξηση εισφορών δικαιούχων ΟΓΑ και ΕΤΑΑ (νομικοί). Σε ό,τι αφορά τον ΟΓΑ, οι δικαιούχοι θα περνούν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία έπειτα από 5 χρόνια ενσήμων και θα ανεβαίνουν έως την 5η κατηγορία ανά τριετία και όχι προαιρετικά όπως είναι ως σήμερα. Για το ΕΤΑΑ προβλέπεται ότι ασφαλισμένοι μετά το 1993, με πέντε χρόνια εισφορές, θα μετατίθενται αυτόματα σε υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, με μεγαλύτερο, φυσικά, κόστος.
36. Εισαγωγή ταμείου αλληλεγγύης του ΟΑΕΕ με εισφορά επιχειρήσεων στο ταμείο, ως ποσοστό των εσόδων και της κερδοφορίας τους.
Βασίλης Αγγελόπουλος