Παρά τις δεκατρείς ώρες που διήρκεσε η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη και την «επιθυμία» που εξέφρασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να το επαναλάβει, οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν… εκτονώθηκαν αρκετά, μεταφέροντας χθες την αντιπαράθεση σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.
«Κανένας δεν είπε “καταψηφίζουμε, αλλά κανένας δεν είπε και “ψηφίζουμε”» είπε με νόημα ο Ν. Σαλαγιάννης, επιρρίπτοντας μεγάλο μερίδιο ευθύνης στον Γ. Παπακωνσταντίνου. «Δεν πετύχαμε αυτά που έπρεπε» είπε, υποστηρίζοντας ότι δεν πείστηκε από όσα είπε ο υπουργός στον ΚΤΕ, θέτοντας εμμέσως θέμα εκλογών.
Το θέμα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη έθιξε από την πλευρά του ο Λ. Μίχος, ζητώντας «η κυβερνώσα πλειοψηφία να αποφασίσει να μείνουμε στην ευρωζώνη, στην Ε.Ε.,να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και να ξεκινήσουμε μία αναπτυξιακή προοπτική». Οτι «η θέση μας είναι μέσα στην Ευρώπη» υποστήριξε ο Κ. Γείτονας, ζητώντας «να πούμε την αλήθεια στον κόσμο».
Στην ανάγκη «δομικών μεταρρυθμίσεων» επέμεινε η Ελενα Παναρίτη, ζητώντας εμμέσως ανασχηματισμό. Την αποπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε εμμέσως ο Δ. Λιντζέρης, μέσω «σαρωτικών αλλαγών» στο οικονομικό επιτελείο, μια και αυτό απέτυχε. Υπέρ της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας τουλάχιστον από δύο κόμματα τάχθηκε ο Εκτ. Νασιώκας ζητώντας παραιτήσεις υπουργών.
Για προτάσεις που ακούστηκαν, πέραν των διαφοροποιήσεων, μίλησε η Χρύσα Αράπογλου, τασσόμενη υπέρ της υποθήκευσης των κερδών της ΕΥΑΘ για τα προσεχή χρόνια αντί για πώλησή της. Διαφωνία επί των απολύσεων στο Δημόσιο είχαν οι Θ. Οικονόμου και Οδ. Κωνσταντινόπουλος. «Η ανάληψη ευθυνών σημαίνει και παραίτηση» δήλωσε ο δεύτερος, σημειώνοντας πως «τον ιδιωτικό τομέα δεν τον στηρίζεις με το να απολύεις στον δημόσιο τομέα. Κλείνεις οργανισμούς, δεν κάνεις απολύσεις». Επίθεση στην κυβέρνηση για «δειλές αποφάσεις» έκανε ο κ. Οικονόμου, τασσόμενος όμως υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και της συρρίκνωσης των δημοσίων δαπανών με απολύσεις, για να μην επιβάλλονται άδικοι φόροι στον ιδιωτικό τομέα.
Η κυβέρνηση πάντως δεν αντελήφθη το μέγεθος της διαφωνίας. «Στους 156 βουλευτές βρέθηκαν πέντε πιο σκληροί στις εκφράσεις τους. Αυτό δεν πρόκειται να μας σταματήσει με τίποτα» είπε ο Γ. Πεταλωτής χαρακτηρίζοντας «καταστροφή για τη χώρα» τις εκλογές. Υποστήριξε πάντως πως πολλές από τις προτάσεις θα ενσωματωθούν στο Μεσοπρόθεσμο.
Μαριτίνα Ζαφειριάδου