Στην Ιπποκράτους μεταφέρθηκε χθες το πεδίο των εσωκομματικών εκβιασμών του Γ. Παπανδρέου για τη στήριξη του Μεσοπρόθεσμου, καθώς συνεχιζόταν μέχρι αργά τη νύχτα η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πολλά από τα μέλη του φέρονται να εξέφρασαν -όπως και οι βουλευτές- διαφωνίες και να έκαναν σκληρή κριτική.
Στην πολύωρη συνεδρίαση -που έγινε σε ηλεκτρισμένο κλίμα- ο πρωθυπουργός επιχείρησε τον νέο εκβιασμό, χαρακτηρίζοντας την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προϋπόθεση για να συνεχίσει η χώρα να έχει τη δυνατότητα να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της. Κατά τα λοιπά, επανέλαβε τις θεωρίες του για το «τρίπτυχο αλλαγής σε πολιτικό σύστημα, κράτος και οικονομικο-παραγωγικό μοντέλο» ενώ αναφερόμενος στους «Αγανακτισμένους» δεν δίστασε να κινδυνολογήσει κάνοντας λόγο για κίνδυνο «κατάργησης της Βουλής και της δημοκρατίας». Με απύθμενο θράσος, πάντως, παρομοίασε για άλλη μια φορά τον εαυτό του και την κυβέρνησή του με «αντιεξουσιαστές στην εξουσία, που είναι σύμμαχοι με τον λαό»!
Επίσης, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προσταγές της τρόικας, επέμεινε στα περί «ιστορικών περιστάσεων» και στην ανάγκη «εθνικής συνεννόησης», καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις «να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό».
Τις αναμενόμενες αντιδράσεις των μελών του πολιτικού συμβουλίου επιχείρησε να προλάβει ο Μ. Καρχιμάκης, επιζητώντας «προτάσεις» αλλά και προειδοποιώντας ότι «όταν αποφασίζουμε τους όρους και τον τρόπο που θα δώσουμε τη μάχη, τότε δεν χωρούν ούτε υποσημειώσεις ούτε αστερίσκοι».
Οι τόνοι πάντως ανέβηκαν κατακόρυφα, με τον Γ. Παναγιωτακόπουλο να επιρρίπτει ευθύνες σε στελέχη της κυβέρνησης, με επίκεντρο τον Γ. Παπακωνσταντίνου (που ήταν παρών, μαζί με τους Δ. Ρέππα, Μ. Χρυσοχοΐδη, Λούκα Κατσέλη, Γ. Κουτρουμάνη), ζητώντας παραιτήσεις και θέτοντας θέμα ανασχηματισμού.
ζΤη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ζήτησε και ο Ν. Σαλαγιάννης, που είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα το κόμμα «άδειο κέλυφος», υποταγμένο στην κυβερνητική πολιτική. «Δομική αλλαγή» στην κυβέρνηση είχε ζητήσει και ο Κ. Σκανδαλίδης.