Ενα έγγραφο που βρισκόταν για χρόνια στο Μουσείο Ανεκτικότητας της Νέας Υόρκης μετακομίζει προς την άλλη άκρη της Αμερικής. Η διαδρομή του, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερη και αρχίζει στα χέρια ενός στρατιώτη 30 ετών, ο οποίος ξεκίνησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οταν υπηρετούσε στον γερμανικό στρατό, ο Αδόλφος Χίτλερ συνήθιζε να συγκινεί τους άλλους στρατευμένους με την αντισημιτική ρητορική του. Κάποιος αξιωματούχος τού ζήτησε να καταγράψει τις ιδέες του και το αποτέλεσμα ήταν ένα έγγραφο, γνωστό ως η «Επιστολή του Γκέμλιχ». Σε αυτό ο Χίτλερ περιγράφει για πρώτη φορά τις θεωρίες του για τον ιουδαϊσμό και εκφράζει την άποψη πως είναι απαραίτητη η «χωρίς συμβιβασμούς απομάκρυνση» των Εβραίων από τη γερμανική κοινωνία.
Το κέντρο Σάιμον Βίζενταλ στο Λος Αντζελες αγόρασε το έγγραφο και ετοιμάζεται για την έκθεσή του, καθώς θεωρείται σημαντικό ιστορικό τεκμήριο της εποχής, επειδή παρουσιάζει τη διαμόρφωση των θεωριών του Χίτλερ από τη νεαρή του ηλικία, ο οποίος έγινε ο ηγέτης των ναζί. Στο έγγραφο του 1919, ο Χίτλερ ανέφερε πως «ο ιουδαϊσμός είναι, βεβαίως, εθνική και όχι θρησκευτική ομάδα. (…) Το αποτέλεσμα είναι ότι μια μη γερμανική φυλή ζει ανάμεσά μας με δικά της συναισθήματα, σκέψεις και φιλοδοξίες, ενώ έχει ίδια δικαιώματα με εμάς».
Για τον ραβίνο Μάρβιν Χίερ, εκπρόσωπο του κέντρου Σάιμον Βίζενταλ, το γράμμα «συνδέει ευθέως τον Χίτλερ με την καταστροφή των Εβραίων. Γράφει ένα γράμμα… (και υποστηρίζει ότι) δεν χρειαζόμαστε συναισθηματικά πογκρόμ, χρειαζόμαστε νομοθεσία, μια εθνική κυβέρνηση αρκετά αδίστακτη για να κάνει τι; Να απομακρύνει τους Εβραίους από την κοινωνία» ανέφερε σε συνέντευξή του στο BBC.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ