Εξέθεσε τον Γιώργο Παπανδρέου χθες ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. «Εφαρμόστε “πόθεν έσχες” για τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων στο εξωτερικό» είπε ο Μπεντίτ, θέτοντας και σχετικό ερώτημα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Και όπως αποκαλύφθηκε, κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αρκεί απλώς να το ζητήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος άγνωστο γιατί (τη στιγμή που «εξοντώνει» μισθωτούς και συνταξιούχους) δεν το πράττει. Ο κ. Μπαρόζο ξεκαθάρισε ότι πληροφορίες που αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μπορούν φυσικά να δοθούν στην Ελλάδα, αρκεί βέβαια να τις ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Πρασίνων, ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης δεν είναι άμοιρα ευθυνών, καθώς κεφάλαια της ελληνικής φοροδιαφυγής βρίσκονται μεταξύ άλλων σε Ελβετία, Αυστρία και Λουξεμβούργο. «Πρόκειται για φαύλο κύκλο» εξήγησε. «Λέμε ότι πρέπει να παταχθεί η ελληνική φοροδιαφυγή, ενώ οι τράπεζες των χωρών που προανέφερα ζουν από αυτήν» τόνισε.
Ο Μπεντίτ προτείνει να «παγώσουν» (όπως έγινε στην περίπτωση του Καντάφι και άλλων) οι λογαριασμοί των Ελλήνων στις παραπάνω χώρες και στη συνέχεια οι τράπεζες να ανακοινώσουν στην ελληνική κυβέρνηση τα ποσά και τα ονόματα. Ετσι θα καταστεί δυνατόν να διαπιστωθεί αν έχουν φορολογηθεί. «Εάν εγώ έχω έναν λογαριασμό 10 δισ. ευρώ σε άλλη χώρα και πληρώνω πενήντα ευρώ φόρο στη χώρα μου, είναι σαφές πως υπάρχει πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Εάν υπάρχουν Ελληνες που πληρώνουν φόρο κατά μέσο όρο 1.000 με 3.000 ευρώ και έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό 300.000 με 400.000 ευρώ, τότε ο καθένας έχει το δικαίωμα να τους θέσει το ερώτημα του “πόθεν έσχες”».
Ο Μπεντίτ προτείνει να τεθεί από κοινού θέμα για το τραπεζικό απόρρητο, «διαφορετικά θα τρελαθούμε, γιατί δίνουμε χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει τις πληρωμές της, της ζητάμε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και παράλληλα συνεχίζουμε να επιτρέπουμε τη φοροδιαφυγή, εξαιτίας του τρόπου που είναι οργανωμένη οικονομικά η Ευρώπη».
Το πρόβλημα εν τέλει, όμως, δεν βρίσκεται στον τρόπο που είναι στημένα τα οικονομικά της Ε.Ε., καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαρόζο, η Ελλάδα είναι δυνατόν να έχει τις πληροφορίες που θέλει. «Εργαζόμαστε αυτόν τον καιρό για την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Παρ’ όλα αυτά ήδη από σήμερα, λόγω της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., είναι δυνατόν, εφόσον το ζητήσει η Ελλάδα, να της δοθούν -από άλλα κράτη-μέλη- οι πληροφορίες που αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπεντίτ αναφέρεται στην Ελλάδα. Στο παρελθόν δεν είχε διστάσει να αποκαλέσει τα μέλη της Κομισιόν «τρελούς», σχολιάζοντας τα «αφόρητα» οικονομικά μέτρα που απαιτούν. Είχε ακόμη καταφερθεί κατά των όρων για αγορά γαλλικών στρατιωτικών εξοπλισμών από την Ελλάδα, προκειμένου να της δοθεί οικονομική βοήθεια, τονίζοντας ότι αυτές οι δαπάνες βυθίζουν τη χώρα στα ελλείμματα.
Νεκταρία Σταμούλη