Στρατηγικές επενδύσεις με πολιτικές σκοπιμότητες στο «αριστοκρατικό» ιστορικό κέντρο της Αθήνας που υποκρύπτουν και εμπλοκή Τούρκων επιχειρηματιών του real estate εγκαινίασαν στην ελληνική πρωτεύουσα οι γείτονες «φίλοι» μας. Η αρχή έγινε με την αγορά από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών του πολυτελέστατου και πανέμορφου από αρχιτεκτονικής άποψης νεοκλασικού του πρώην συζύγου της Χριστίνας Ωνάση, εφοπλιστή Αλέξανδρου Ανδρεάδη, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Β’ 11. Το κτίριο «διαμάντι», που βρίσκεται στην πιο ακριβή περιοχή της Αθήνας, λίγα μέτρα από την Ηρώδου του Αττικού και από το Μέγαρο Μαξίμου, θα χρησιμοποιηθεί για να μεταστεγαστούν οι διπλωματικές υπηρεσίες της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Το παρασκήνιο όμως της συγκεκριμένης αγοραπωλησίας αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά διπλωματικό ενδοτισμό από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έναντι των παμπόνηρων Τούρκων. Ενώ οι υφιστάμενοι του φον Δρούτσα κάνουν λόγο για τήρηση της «αρχής της αμοιβαιότητας» με αγορά αντίστοιχου οικοπέδου στην Αγκυρα από την ελληνική πρεσβεία, το ρεπορτάζ άλλα φανερώνει. Καλά ενημερωμένοι παράγοντες τουρκικών μέσων ενημέρωσης που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα αποκάλυψαν στη «δημοκρατία» ότι «δεν είναι εξακριβωμένο εάν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αγόρασε τουρκική γη στην Αγκυρα, όπως έκαναν οι Τούρκοι με το νεοκλασικό του Ανδρεάδη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι και τώρα μας έπιασαν «κότσους». Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η αγοραπωλησία ήταν «προσυμφωνημένη και πραγματοποιήθηκε πριν από αρκετό καιρό μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας». Στην ερώτησή μας εάν το οικόπεδο ή το κτίριο που πήραμε εμείς στην Αγκυρα στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας (όπως υποστηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών) ήταν τουρκικό, μείναμε με το στόμα ανοιχτό στην απάντηση που πήραμε: «Το οικόπεδο μάλλον ήταν της ελληνικής πρεσβείας και απλώς εμείς ξεμπλοκάραμε τη διαδικασία που υπήρχε ώστε να έρθει στην κυριότητα της πρεσβείας σας».
Σύμφωνα με το επιτόπιο ρεπορτάζ στην αριστοκρατική ζώνη των Αθηνών, η μετακόμιση έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες. Στο νεοκλασικό, υπάλληλοι της τουρκικής πρεσβείας κουβαλάνε κούτες με έγγραφα, έπιπλα και είδη διακόσμησης. Παλιοί κάτοικοι της περιοχής μάς είπαν ότι το σπίτι ανήκε στον μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Αυτός το έδωσε ως προίκα στην κόρη του Χριστίνα Ωνάση, για να μείνει εκεί με τον δεύτερο σύζυγό της, εφοπλιστή και τραπεζίτη Αλέξανδρο Ανδρεάδη, γόνο γνωστής ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας, γιο του Στρατή Ανδρεάδη και εγγονό του πολιτικού Αλέξανδρου Κορυζή. Ο Κορυζής τον Ιανουάριο του 1941 με βασιλική εντολή ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ελλάδας, μετά τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά.
Πάντως, κύκλοι από το Ιδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση ανέφεραν στη «δημοκρατία» ότι το ακίνητο δεν ήταν ποτέ δικής τους ιδιοκτησίας. Μάλιστα πρόσθεσαν ότι το Ιδρυμα Ωνάση έχει δύο ακίνητα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, μετά τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Το ένα ενοικιάζεται από γνωστό τραπεζικό ίδρυμα και το δεύτερο από τον ΕΟΤ. Επίσης στην ιδιοκτησία του ιδρύματος είναι και ένα τρίτο ακίνητο, στη Βουλιαγμένη, το οποίο χρησιμοποιείται ως αποθήκες για λειτουργικές ανάγκες.
Στέφανος Χίος
Φωτό: Χρήστος Ζήνας
Το δημοσίευμα της «Hurriyet»
Με έναν πηχυαίο τίτλο στην πρώτη της σελίδα, η «Hurriyet» ενημερώνει τους αναγνώστες της πως «το σπίτι του Ωνάση έγινε τουρκική πρεσβεία». Στο εκτενές ρεπορτάζ που ακολουθεί αναφέρεται πως τα στελέχη της τουρκικής πρεσβείας «έψαχναν επί εννέα μήνες για καινούργιο κτίριο στην Αθήνα», καθώς το νεοκλασικό διώροφο της Βασιλέως Γεωργίου, που χρησιμοποιείται σήμερα, «δεν είναι αρκετό για τα 40 και πλέον άτομα που αποτελούν το προσωπικό της πρεσβείας».
Η τουρκική εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη μνεία στη συνοικία της Βασιλέως Γεωργίου, της Ηρώδου Αττικού και της Ρηγίλλης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια «από τις πιο ακριβές περιοχές της Ευρώπης», όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου, η έδρα της Νέας Δημοκρατίας και η Λέσχη Αξιωματικών. «Αλλα κτίσματα στον ίδιο δρόμο κοστίζουν έως και 65.000.000 ευρώ. Η κανονική τιμή του κτιρίου ήταν γύρω στα 23.000.000 με 30.000.000 ευρώ, όμως ύστερα από διαπραγματεύσεις μειώθηκε κατά 25% και η συμφωνία έκλεισε στα 18.000.000» τονίζεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα για την αγοραπωλησία.
Κώστας Καντούνης