Επεισοδιακή διαμαρτυρία από «αγανακτισμένο» γκουρού-σταρ

Πόσο συχνά ένας γκουρού αγωνίζεται μέχρι θανάτου κατά της διαφθοράς; Στην ινδική γη, όπου η ιερότητα συνυπάρχει με την αναρχία, ο διασημότερος γκουρού της γιόγκα και ο κατεξοχήν γκουρού-σταρ της ινδικής τηλεόρασης, που καθηλώνει καθημερινά εκατομμύρια Ινδούς στους τηλεοπτικούς δέκτες για να απολαύσουν την εκπομπή του, ηγήθηκε μιας καμπάνιας διαμαρτυρίας με κοινωνικοπολιτικοοικονομικό αίτημα και με διακύβευμα την ίδια του τη ζωή.

Οι απειράριθμοι πιστοί και φαν τού αποδίδουν υπερφυσικές δυνάμεις. Εκείνος επέλεξε ωστόσο να «αγωνιστεί» χρησιμοποιώντας ένα από τα… όπλα των απλών θνητών: να διαδηλώσει σε μια κεντρική πλατεία… ράβοντας το στόμα του. Μονάχα που η απεργία πείνας του χαρισματικού γκουρού και πλέον αποστεωμένου Σουάμι μπάμπα Ραμντέβ μετεξελίχθηκε σε μαζική και κατέληξε σε βίαιη συμπλοκή.

Η ινδική αστυνομία επενέβη με στόχο να θέσει τέλος «στη μαζική απεργία πείνας», στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες της ινδικής πρωτεύουσας, μιμούμενοι τον λαοφιλή γκουρού. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 600 αστυνομικοί χρειάστηκαν για να διαλύσουν το πλήθος των περίπου 40.000 υποστηρικτών με δακρυγόνα και κλομπ στην καρδιά του Νέου Δελχί.

Αποτέλεσμα; Ο δημοφιλής γκουρού οδηγήθηκε διά της βίας από τις αρχές αεροπορικώς στο κρατίδιο Χαριντβάρ, όπου είναι και η μόνιμη κατοικία του, ενώ περισσότεροι από εβδομήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οσο για τα αιτήματα του αγωνιστή γκουρού; Ο Ραμντέβ ζητούσε να κατασχεθούν τα δισεκατομμύρια που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα στο εξωτερικό και να τεθεί τέλος στη διαφθορά που αποτελεί πλέον μέρος την ινδικής πραγματικότητας. «Κηλιδώνουν τη δημοκρατία και συνωμοτούν για τον θάνατό μου» δήλωσε μετά τη βίαιη παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στον Ινδό πρωθυπουργό. Για το παγκόσμιο ινδουιστικό συμβούλιο η αστυνομική παρέμβαση θεωρήθηκε «μέγιστη προσβολή». «Προσβάλλοντας τον Ραμντέβ προσέβαλαν όλους τους γκουρού και τους αγίους του ινδουισμού» ανακοίνωσαν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εμφανίστηκε με τη σειρά του να αμφισβητεί τον ρόλο της αστυνομίας και να στριμώχνει τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, που βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών περί διαφθοράς.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα