Μικρός, αλλά θαυματουργός!

Με κάθε του ενέργεια, κάθε έμπνευση, με μία μόνο από τις μαγικές ντρίμπλες είναι ικανός να ξεσηκώσει ολόκληρο γήπεδο. Βαδίζοντας στα 21 του χρόνια μόνο τυχαία δεν βρέθηκε να διεκδικεί φανέλα βασικού στον Ολυμπιακό και στην Εθνική. Ο Γιάννης Φετφατζίδης αποτελεί κατά πολλούς τον Ελληνα Μέσι. Εως και η UEFA αλλά και η FIFA έχουν ασχοληθεί με τα κατορθώματα του μικρού, για τον οποίο στάζει μέλι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ηταν τέτοια η επιθυμία του προέδρου του πειραϊκού συλλόγου να τον δει αγωνιζόμενο στην πρώτη ομάδα που δήλωνε βέβαιος για την εξέλιξή του. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο ισχυρός άνδρας των «ερυθρολεύκων» τοποθέτησε ρήτρα ύψους 12.500.000 ευρώ στον πιτσιρικά, μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο «ερυθρόλευκο»! Τον είχε καλέσει τον Σεπτέμβριο στο γραφείο του για αναπροσαρμογή του συμβολαίου που λήγει το 2015. Η ρήτρα αποδέσμευσης τοποθετήθηκε στα 12.500.000 ευρώ! Από την πλευρά του ο «Φέτφα», πάντα προσγειωμένος, είχε πει: «Πρόεδρε, εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα. Ούτε ευρώ δεν θέλω παραπάνω. Το μόνο που θέλω είναι να παίζω στον Ολυμπιακό. Μόνο αυτό έχω στο μυαλό μου. Να κάνω την καριέρα που ονειρεύομαι με τον “Θρύλο”».


Γεννημένος στη Δράμα, ο διεθνής μεσοεπιθετικός μετακόμισε άμεσα στην Αθήνα όπου πρωτοκλότσησε μπάλα στη Βουλιαγμένη. Στη συνέχεια ακολούθησε τον δρόμο για την Παιανία (!) και τα Σούρμενα. Στον Παναθηναϊκό όμως οι συγκυρίες δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές πριν από μερικά χρόνια για τον ίδιο και πολλά ακόμη ταλέντα. Οι Μπάμπης Ζελενίτσας και Νίκος Νεντίδης δεν έχασαν ευκαιρία. Είχαν ακούσει για το ταλέντο του και από πρώτο χέρι το διαπίστωσαν. Αμεσα μετέφεραν τα νέα και ο νεαρός κατηφόρισε προς Ρέντη. Τα πρώτα σχόλια που ακούγονταν για τον σχεδόν δεκάχρονο τότε Φετφατζίδη αφορούσαν κυρίως το μικροκαμωμένο του παρουσιαστικό. Εχοντας πάρει την κοψιά του πατέρα του Γιώργου, επίσης ποδοσφαιριστή στα νιάτα του, ο Γιάννης στα 16 του ήταν μόλις 1,51. Με τη βοήθεια της επιστήμης -μέσω των ενδοκρινολόγων- τα επόμενα χρόνια ψήλωσε κατά 14 πόντους! Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τη θεραπεία που είχε ακολουθήσει και ο Αργεντίνος σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι. Ο ίδιος ο «Φετφατζίνιους», όπως τον αποκαλούν στο Λιμάνι, δείχνει αφοσιωμένος στην μπάλα, στην οικογένεια και την αγαπημένη του. Ακόμη και στον ελεύθερό του χρόνο δεν θα αναλωθεί σε κάτι περισσότερο από μία απλή βόλτα με ή χωρίς τη Mercedes που του έκανε δώρο χορηγός εταιρία. Θα δώσει όμως πολύ βάση και στις μάχες με τα φιλαράκια του στα video games. Εκεί τον ανταγωνίζονται κυρίως οι Γιάννης Παπαδόπουλος και Κώστας Μήτρογλου.

Η πίστη των προπονητών

Ο μικρός μάγος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των προπονητών του στον Ολυμπιακό. Από τον Αλεξανδρή στην ομάδα Νέων, μέχρι τον Ζίκο, τον Μπάντοβιτς, τον Λίνεν και φυσικά τον Βαλβέρδε που τον καθιέρωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζίκο ήταν αυτός που τον πίστεψε περισσότερο από οποιονδήποτε, αλλά ταυτόχρονα κινδύνεψε να τον κάψει. Τον έριξε για πρώτη φορά στην αρένα της Α΄ Εθνικής (με Ατρόμητο εκτός έδρας 31/10/09), ενώ δεν δίστασε να τον βάλει στο Βέλγιο κόντρα στη Σταντάρ Λιέγης, για το Τσάμπιονς Λιγκ, στη θέση του τραυματία Λουτσιάνο Γκαλέτι (4/11/09). «Είναι ένα παιδί με τρομερό ταλέντο, το οποίο ξεχώρισα από τους υπόλοιπους νεαρούς των Ακαδημιών αμέσως» είχε δηλώσει ο Ζίκο, επισημαίνοντας ότι «αυτό το παιδί έχει ξεχωριστά χαρίσματα και είμαι σίγουρος ότι θα διαπρέψει σε διεθνές επίπεδο. Εχει τρομερή τεχνική κατάρτιση. Αυτό θυμάμαι ότι μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Παίζει πολύ με το μυαλό, είναι πανέξυπνος. Βάζει γκολ, δίνει ασίστ, διασπά τις άμυνες. Να συνεχίσει να δουλεύει και να βελτιώνεται. Μπορεί να γράψει τη δικιά του ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο». Επειτα από όλα αυτά τα καλά λόγια ο Βραζιλιάνος προπονητής στο διάστημα που έμεινε στον Ολυμπιακό τον ξέχασε… Ομως ο Φετφατζίδης βρήκε τον δρόμο του. Μετά τις πρώτες εντυπωσιακές εμφανίσεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού ήταν η ώρα να κλέψει και την καρδιά του Ομοσπονδιακού τεχνικού Φερνάντο Σάντος. Το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος έγινε στις 8 Οκτωβρίου 2010 στον αγώνα των προκριματικών του Euro 2012 κόντρα στη Λετονία. Επειδή όμως ο Πορτογάλος τεχνικός ποτέ δεν χαϊδεύει αυτιά, είχε τονίσει ορθά κοφτά στον «Ελληνα Μέσι», σε μία πρόσφατη προπόνηση, πως «ό,τι σου λέω, σου τα λέω γιατί πιστεύω πως έχεις τεράστιες δυνατότητες και δεν σε μαλώνω. Και εγώ και όλοι μας θέλω να βελτιωθείς. Αν ξεπεράσεις τις αδυναμίες σου, θα αφήσεις εποχή».


Τα ξημερώματα (3.00) της Τετάρτης στο φιλικό της Εθνικής με το Εκουαδόρ στη Νέα Υόρκη οι ομογενείς περιμένουν πώς και πώς να θαυμάσουν και να αποθεώσουν διά ζώσης τον μικρό τους ήρωα…

«Κάθε εκατό χρόνια βγαίνει τέτοιος παίκτης»

Με τις δεξιοτεχνίες του ο βιρτουόζος παίκτης έχει κεντρίσει την προσοχή πολλών. Ο Γρηγόρης Γεωργάτος, που μεγαλούργησε κατά το παρελθόν με την ερυθρόλευκη φανέλα, είχε πει παλαιότερα: «Εχει στόφα πολύ μεγάλου παίκτη. Κάθε 100 χρόνια βγαίνουν τέτοιοι παίκτες». Ο Κώστας Κατσουράνης, εν ενεργεία διεθνής παίκτης του Παναθηναϊκού, βγάζει το καπέλο στον νεαρό: «Είναι κάτι σπάνιο. Η Ελλάδα έχει να βγάλει τόσα χρόνια κάτι ανάλογο και για μένα το ακόμη πιο σπάνιο είναι το πόσο σοβαρός είναι και πόσο μυαλό έχει μέσα και έξω από το γήπεδο». Από την πλευρά του, ο παλαίμαχος άσος του Ηρακλή, Βασίλης Χατζηπαναγής, είχε δηλώσει ότι «τον ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή. Είναι σαφές ότι υπάρχει ταλέντο σε αυτό το παιδί και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει πολλά προσόντα», δίνοντάς του από προσωπική εμπειρία μια συμβουλή για να πετύχει: «Πρέπει να είναι προσγειωμένος. Εγώ έτσι ήρθα στην Ελλάδα, έχοντας διαφορετική ποδοσφαιρική παιδεία, βέβαια και έτσι έκανα ό,τι έκανα».

Θοδωρής Λινάρδος, Χάρης Δάντσης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα