Ζήτημα εβδομάδων είναι πλέον η λήψη του νέου δανείου ύψους τουλάχιστον 75 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, που θα συνοδευτεί από κατοχικούς όρους. Σιγά σιγά αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για το νέο δάνειο-μαμούθ, ενώ σοκ προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ότι η υποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων.
Η καινούργια παροχή βοήθειας αναμένεται να είναι σύνθετη και να περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών (με τη μορφή της αποδοχής νέων ελληνικών ομολόγων μετά τη λήξη αυτών που έχουν στα χέρια τους), ενώ ήδη οι ισχυροί Γερμανοί -με σκληρούς χαρακτηρισμούς- προλειαίνουν το έδαφος για τις νέες αιματηρές θυσίες που θα απαιτηθούν από τον ελληνικό λαό.
Οπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον 100 δισ. ευρώ έως το 2014. Το νέο ποσό, που έρχεται να επικαλύψει και να επεκτείνει το αρχικό πακέτο των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε πέρυσι, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 60 με 70 δισ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο παράγοντες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σημειώνει ότι επιπλέον 100 δισ. θα θεωρηθούν απαραίτητα, αν η χώρα εξακολουθήσει να βασίζεται σε εξωτερική βοήθεια το 2013 και το 2014.
Την ίδια ώρα, η «Wall Street Journal» μεταδίδει πληροφορίες για συμφωνία στην οποία έχει ήδη καταλήξει η ευρωζώνη με ιδιώτες πιστωτές, που αφορά συμμετοχή τους στο νέο πακέτο με περίπου 30 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές πρόκειται να κληθούν να ανταλλάξουν ομόλογα που κατέχουν με άλλα με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής. Ο χρόνος ωρίμανσης των νέων ομολόγων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 με 7 χρόνια.
«Οι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν σημαντικό κίνητρο να συμμετάσχουν, αν δεν το κάνουν, θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός» αναφέρει το δημοσίευμα. Τη συμμετοχή ιδιωτών στηρίζει άλλωστε και το Βερολίνο, όπως επανέλαβε σε δηλώσεις του ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Ασμουσεν. Μάλιστα, δημοσίευμα της γερμανικής «Welt am Sonntag» φέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο εθελοντικής μετακύλισης του χρέους, με παροχή κινήτρων, παρόμοιο με την Πρωτοβουλία της Βιένης.
Τα υπόλοιπα χρήματα του πακέτου αναμένεται να συγκεντρωθούν από δανεισμό άλλων χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα (περίπου 30-35 δισ. ευρώ), καθώς και από τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων (άλλα 25 δισ. ευρώ).
Και πάλι «ανεπαρκείς»
Εν τω μεταξύ, προπομπός για τα χειρότερα μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών αποτελούν η κριτική, ο σκεπτικισμός και οι έμμεσες απειλές με τα οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την ελληνική προσπάθεια οι Γερμανοί. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις προσπάθειες και προέτρεψε να χρησιμοποιηθεί πιο αυστηρή πυγμή, προκειμένου οδηγηθεί η Ελλάδα «στον δρόμο της αλληλεγγύης».
Σε δηλώσεις του στην (λαϊκίστικα ανθελληνική) εφημερίδα «Bild», τόνισε ότι οι ελληνικές διαδηλώσεις δεν πρέπει να επηρεάζουν τα μέτρα, καθώς «ήρθε η ώρα η Ελλάδα να γίνει επιτέλους ένα κράτος στα πρότυπα της Κεντρικής Ευρώπης». Σε ανάλογο κλίμα είναι και οι δηλώσεις του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, Χορστ Ζεεχόφερ, που προειδοποίησε ότι δεν θα δοθεί «λευκή επιταγή» στην Ελλάδα, αλλά μόνο μια «υπό όρους συναίνεση σε νέες πιστώσεις».
Για ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας κάνει λόγο και ο δικός μας γνώριμος Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Αφού μας «χρυσώσει το χάπι», τονίζοντας ότι το πρόγραμμα πάει καλύτερα απ’ ό,τι νομίζουν μερικοί, προσθέτει την ανάγκη για περισσότερη δράση – ιδιαιτέρως για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Νεκταρία Σταμούλη