Προ των πυλών τα μέτρα που «τελειώνουν» τη μεσαία τάξη

Τη «θανατική καταδίκη» των εισοδημάτων παρουσιάζει σήμερα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, για να εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου, όπως επιβάλλει το Μνημόνιο νούμερο 2, θα επιφέρουν σοκ στην ελληνική κοινωνία, αφού αποτελούν ευθεία βολή στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, χαμηλόμισθων και συνταξιούχων. Η φορολογική αφαίμαξη που θα υποστούν θα είναι πρωτοφανής, αφού την ίδια στιγμή θα χτυπηθούν ανελέητα η ιδιοκτησία, αλλά και η κατανάλωση, ενώ η μείωση του αφορολογήτου και η εισφορά υπέρ ανεργίας θα επιφέρουν οριζόντια μείωση μισθού τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που παρουσιάζονται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο επιφέρουν τις εξής ανατροπές:

  1. Μειώνεται το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 6.000 ευρώ. Για τους μισθωτούς, οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει μείωση είτε στα 10.000 είτε στα 8.000 ευρώ. Για τους συνταξιούχους, παραμένει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Υπάρχει και το σενάριο που θέλει να υποχωρεί το αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ για όλους, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών.
  2. Απολύονται 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, σε βάθος τριετίας, μέσω της μη ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου και της απομάκρυνσης όσων καταργηθεί ο φορέας στον οποίο εργάζονται.
  3. Υποχωρεί το όριο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, από τα 400.000 ευρώ στα 250.000-300.000 ευρώ, ή κατά ένα άλλο σενάριο στα 100.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες. Επίσης, επιβάλλεται ειδική εισφορά (0,1%) σε όλους όσοι έχουν ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ (αντικειμενική αξία).
  4. Μεταφέρονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% όλες οι υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης). Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% και να μεταφερθούν τα προϊόντα που υπάγονται σε αυτόν (εφημερίδες, βιβλία, φάρμακα) στον συντελεστή 13%.
  5. Μπαίνει επιπλέον εισφορά υπέρ ανεργίας 3% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι θα επιβληθεί το ίδιο ποσοστό και στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για οριζόντια μείωση αποδοχών, ακόμη και των εργαζομένων που παίρνουν τον βασικό μισθό.
  6. Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες (10%-20%).
  7. Επιβάλλεται ειδικός φόρος σε μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά και φυσικό νερό), όπως και στο φυσικό αέριο (10%). Τα τελευταία σενάρια αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα επιβληθεί από το 2012.
  8. Αυξάνεται η φορολογία στα τσιγάρα προκειμένου να ακριβύνουν κυρίως τα λεγόμενα «φθηνά τσιγάρα».
  9. Επιβάλλεται ειδική εισφορά σε κατόχους αυτοκινήτων άνω των 2.000-2.500 ευρώ και σε κατόχους σκαφών αναψυχής μεγαλύτερων των 20-25 μέτρων.
  10. Εξομοιώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
  11. Ετοιμάζεται ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων στο μοντέλο των ημιυπαίθριων χώρων.
  12. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά (6%-14%) σε όσους παίρνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.
  13. Επιβάλλεται εισφορά σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
  14. Μειώνεται το εφάπαξ (10%-30%), με πληροφορίες να θέλουν η μείωση να «πιάνει» όλους όσοι βγήκαν στη σύνταξη από τις αρχές του έτους (περίπου 19.000 πολίτες).
  15. Επιβάλλεται εισφορά σε όσους βγήκαν στη σύνταξη κάτω των 60 χρόνων και έχουν αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ (εξαιρούνται όσοι αποστρατεύτηκαν, δηλαδή στρατιωτικοί, ή αναγκάστηκαν σε απόλυση, π.χ. 35ετία και 58 έτη).

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα