«Μια άλλη Υεμένη γεννιέται»

Η γέννηση διαδέχεται τον θάνατο, κατ’ επανάληψη και με μαθηματική, «αραβική» ακρίβεια. «Μια άλλη Υεμένη γεννιέται» τραγουδούν δεκάδες νέοι γύρω από τα πανεπιστήμια της Σανάα, ενώ ο μονάρχης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, έπειτα από τον βομβαρδισμό του προεδρικού μεγάρου, όπου έχασαν τη ζωή τους έντεκα άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 130.

Οσο για τις ευθύνες της επίθεσης που σήμανε για πολλούς την πτώση του καθεστώτος και για άλλους την κήρυξη ενός εμφύλιου πολέμου; Ο πρόεδρος Σάλεχ, που εμφανίστηκε μετά τον τραυματισμό του στην κρατική τηλεόραση, σε ένα σύντομο ηχογραφημένο ηχητικό μήνυμα, απέδωσε την επίθεση σε «συμμορία παρανόμων», ενώ διαβεβαίωσε πως είναι καλά στην υγεία του. Σύμφωνα με το BBC, o πρόεδρος της Υεμένης φέρεται να έχει τραύματα από θραύσμα κάτω από την καρδιά και εγκαύματα δεύτερου βαθμού στο στήθος και το πρόσωπο, παρά τις αρχικές και επίμονες αρνήσεις των αρχών της χώρας όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασής του και τη διακομιδή του σε νοσοκομείο της σαουδαραβικής πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή, και ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων πιστών στον Σάλεχ και των φυλών, ο στρατός της Υεμένης κατηγορεί την Αλ Κάιντα για την επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου. Εν τω μεταξύ, ως αντίποινα και προς παραδειγματισμό, οι στρατιωτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την κατοικία του σεΐχη Χάμιντ αλ Αχμάρ, αδελφού του υποκινητή των φυλετικών ταραχών εναντίον του Σάλεχ.

Παράλληλα, οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού αποσύρονται από την πόλη Τάιζ, όπου την τελευταία εβδομάδα αιματηρών συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Υεμένης ο αντιπρόεδρος Αμπντελ Ράμπο Μανσούρ Χάντι αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου. Οπως αναμετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο αντιπρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και με τους γιους του Σάλεχ, ενώ έχει έρθει ήδη σε επαφή με τον Λευκό Οίκο.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα