Μακελειό στη Βουλή της Υεμένης

Χάος επικρατούσε και χθες στην Υεμένη, που βρίσκεται πια στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, καθώς εξαπλώθηκαν οι μάχες στην πρωτεύουσα Σαναά, ανάμεσα στις δυνάμεις του επί 30 χρόνια προέδρου της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ και στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αργά χθες το μεσημέρι, το προεδρικό μέγαρο στη Σαναά επλήγη από τουλάχιστον δύο οβίδες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά ο πρωθυπουργός της χώρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής ηγεσίας – επτά σύμφωνα με το CNN.

Αγνωστη για αρκετή ώρα παρέμενε και η τύχη του Σαλέχ, καθώς τηλεοπτικό δίκτυο της αντιπολίτευσης μετέδιδε πως «ο πρόεδρος είναι νεκρός»! Αργότερα όμως, ο αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας της Υεμένης ανακοίνωσε πως «ο πρόεδρος Σαλέχ (που τραυματίστηκε ελαφρά) είναι ζωντανός.

Αναφερόμενος στην επίθεση, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Τάρεκ Σάμι δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής καθώς και πολλές άλλες πολιτικές προσωπικότητες τραυματίστηκαν από οβίδες, ενώ συμμετείχαν στην προσευχή της Παρασκευής μέσα στο προεδρικό μέγαρο». Οσον αφορά την επίθεση, κατηγόρησε τη φυλή Χασίντ και τον ηγέτη της, σεΐχη Σάντεκ αλ Αχμαρ, λέγοντας ότι «ξεπέρασαν πια όλες τις κόκκινες γραμμές».

Νωρίτερα, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης περιέφεραν στους δρόμους της Σαναά τις σορούς 50 ανθρώπων που σκοτώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τον Ιανουάριο σε τουλάχιστον 370.

Την ίδια στιγμή, έκρυθμη ήταν χθες η κατάσταση και στη Συρία. Πάνω από 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην πόλη Χάμα εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, ενώ χιλιάδες κατέβηκαν για να διαμαρτυρηθούν και στους δρόμους της Δαμασκού, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας. Κινητοποιήσεις τις οποίες όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο στρατός -στη Χάμα- αντιμετώπισε κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί νεκροί και τραυματίες.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα