Ετοιμο να πέσει το «κάστρο» της Κυριακής

Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του υπουργείου έχει πέσει σχετική πρόταση η οποία δεν είναι άσχετη με τις πρόσφατες παρεμβάσεις για απελευθέρωση του λιανεμπορίου (κατάργηση των πλαφόν του χονδρεμπορικού και λιανεμπορικού κέρδους, πλήρης απελευθέρωση των προσφορών).

Το ζήτημα της λειτουργίας τις Κυριακές έχει αποτελέσει θέμα διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου και εμπορικών συλλόγων, μήνες προτού υπάρξει το εκπτωτικό χωριό. Στο πλαίσιο απελευθέρωσης των περιορισμών λειτουργίας και στο εμπόριο, όπως έχει ζητηθεί από την τρόικα, αλλά και της περιβόητης οδηγίας Μπολγκεστάιν, οι έμποροι κατανοούν ότι το «προπύργιο» των Κυριακών ετοιμάζεται να…υποχωρήσει.

Ετσι, ακόμη και η ΕΣΕΕ, η οποία εκπροσωπεί κυρίως μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και έως πρότινος δήλωνε εντελώς αντίθετη στην επέκταση του ωραρίου και τις Κυριακές, στις αρχές του 2011 ανακοίνωσε μια σειρά προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και το ενδεχόμενο ανοίγματος κάποιες Κυριακές του χρόνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, «το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ξεπεράστηκε, έκανε τον κύκλο του, χωρίς να εξυπηρετεί πλέον κανέναν και θα πρέπει να αναθεωρηθεί με πολλή προσοχή, επανακαθορίζοντας σε μια νέα βάση τρόπους που θα προσεγγίζουν τις σημερινές και αυριανές ανάγκες του Ελληνα καταναλωτή».

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ κάνουν λόγο για 3-4 Κυριακές του χρόνου πέραν της θεσμοθετημένης Κυριακής πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ σύμφωνοι με το άνοιγμα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες εμφανίζονται και οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών αλλά και μέλη του ΣΕΛΠΕ (του συνδέσμου των μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων) που χρόνια πριν είχαν τοποθετηθεί υπέρ ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Αντίθετοι, ωστόσο, σε μια τέτοια πιθανότητα στέκονται κατ’ αρχάς οι μικροί έμποροι των γειτονιών, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα 7ήμερο ωράριο, αλλά και οι εμποροϋπάλληλοι. Επίσης, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η άρση των περιορισμών έρχεται σε κακή εποχή, σημειώνοντας ότι, αφού ο καταναλωτής δεν ξοδεύει γενικώς, είναι ασύμφορο να κρατάς ανοιχτά μαγαζιά και την Κυριακή.

Παρ’ όλα αυτά στις συζητήσεις που έχουν ανοίξει οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, το ζήτημα της Κυριακής βρίσκεται στην ατζέντα. Ετσι, εκτός από την απελευθέρωση των προσφορών και τον επανασχεδιασμό των εκπτώσεων, που ήδη προωθούνται, εξελίξεις αναμένονται και σε αυτό το θέμα.

«Καταλύτης» που αναμένεται να φέρει εξελίξεις στο θέμα ωραρίου των καταστημάτων είναι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, και το νέο εμπορικό εκπτωτικό χωριό της McArthurGlenn στα Σπάτα, το οποίο στοχεύει να συγκεντρώσει 6.000.000 καταναλωτές, μέρος των οποίων εκτιμάται ότι θα είναι τουρίστες.

Πέννυ Κούτρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα