Νέα κοροϊδία της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν όσοι πίστεψαν στις υποσχέσεις της ότι θα τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους χώρους και δεν θα βρεθούν με τη θηλιά νέων φόρων στον λαιμό. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα επιβολής, πριν από μερικούς μήνες, δημοτικών τελών στους ημιυπαίθριους από το υπουργείο Εσωτερικών, που παρ’ ολίγον να στοιχίσει την καρέκλα του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ντόλιου (αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη), άλλοι «κρυφοί φόροι» της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους εμφανίστηκαν χθες με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έσπευσαν να τακτοποιήσουν τον ημιυπαίθριό τους ή άλλους βοηθητικούς χώρους που έχουν αλλάξει χρήση (π.χ. αποθήκες ή ισόγεια) καταβάλλοντας το σχετικό τσουχτερό ποσό θα υποστούν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ): Σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου, για παράδειγμα λόγω αγοραπωλησίας ή γονικής παροχής, ο νέος ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να συμπεριλάβει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) την επιφάνεια των τακτοποιημένων ημιυπαίθριων χώρων ως κύριων χώρων. Αρα στο εξής το ακίνητο θα υπόκειται σε αυξημένη φορολόγηση, ανάλογη με τα εξίσου αυξημένα τετραγωνικά που θα φαίνονται στο Ε9. Γλιτώνουν από τον ΦΑΠ τα ακίνητα στα οποία τακτοποιήθηκαν οι ημιυπαίθριοι χώροι αλλά τα ακίνητα αυτά δεν έχουν μεταβιβαστεί.
2. Το ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση θα προσδιορίζεται στο εξής λαμβανομένου υπόψη και του τακτοποιημένου χώρου.
3. Η φοροαπαλλαγή που προκύπτει από τους τόκους ενός στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία αφορά ακίνητα έως 120 τ.μ. Στο εξής, αφού θα προσμετρώνται τα τετραγωνικά του ρυθμισμένου ημιυπαίθριου ή άλλου χώρου στο ακίνητο, θα είναι χιλιάδες οι ιδιοκτήτες που θα χάσουν την παραπάνω φορολογική ελάφρυνση, λόγω αύξησης του εμβαδού του ακινήτου πάνω από το όριο των 120 τ.μ.
4. Αλλαγή στο «πόθεν έσχες» λόγω υπολογισμού της αξίας του ημιυπαίθριου στη συνολική αξία του ακινήτου. Αλλάζει επίσης και η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, αφού προσαυξάνεται με βάση την επιπλέον επιφάνεια του ημιυπαίθριου.
5. Αλλάζει το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας έως 200 τ.μ. από γονείς σε παιδιά ή αντίστροφα.
Εάν υπήρξε αγορά πρώτης κατοικίας με ημιυπαίθριο χώρο που έχει τακτοποιηθεί, αλλά για τα τετραγωνικά του χώρου αυτού δεν χορηγήθηκε απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει να του επιστραφεί το ποσό που του αναλογεί μόνο γι’ αυτόν τον χώρο, εντός τριετίας. Το ίδιο ισχύει και για κληρονομιές, γονικές παροχές ή δωρεές.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους βρίσκεται σε ισχύ για ακόμη έναν μήνα, έως τις 30 Ιουνίου. Ως τώρα έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 650.000 ιδιοκτήτες που αφορύν 850.000-900.000 ημιυπαίθριους ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, αποθήκες, υπόγεια, ισόγεια, πιλοτές, φωταγωγούς, που έχουν αλλάξει χρήση. Από όσους χώρους έχουν δηλωθεί ως τώρα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το 30%-40% είναι υπόγεια ή ισόγεια που τώρα αξιοποιούνται ως διαμερίσματα ή ως καταστήματα. Τα συνολικά έσοδα που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων ανέρχονται στο 1,2 δισ. ευρώ. Ηδη περίπου 350.000 ιδιοκτήτες πλήρωσαν την πρώτη δόση της ρύθμισης έως τις 28 Απριλίου.
Βασίλης Αγγελόπουλος