Τα «πράσινα παπαγαλάκια» άλλαξαν τώρα την κασέτα. Αφού επί ημέρες πιπίλιζαν την καραμέλα της συναίνεσης, αποφάσισαν να αλλάξουν… γεύση, να δοκιμάσουν τον «μαϊντανό» των δημοψηφισμάτων και να επιχειρήσουν έναν πολιτικό εκβιασμό, της… πεντάρας αυτή τη φορά:
Την ώρα που το πρώτο Μνημόνιο σε λίγο καιρό θα μοιάζει με… απλή οδοντόκρεμα, με γκεμπελικούς τρόπους και με «λαγούς», όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η Ελληνίδα επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση Μαρία Δαμανάκη, επιχειρούν να στρέψουν τη συζήτηση σε ένα ανύπαρκτο θέμα, αυτού των δημοψηφισμάτων, προκαλώντας την αντίδραση όλων των κομμάτων, αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Και όλα αυτά γιατί, καθώς το «κόλπο γκρόσο» με τις συναντήσεις των αρχηγών δεν βγήκε του κ. Παπανδρέου και εισέπραξε ηχηρά «όχι», τώρα επιχειρεί να απομακρύνει το πικρό ποτήρι των εκλογών με επικοινωνιακά τερτίπια που δεν αφορούν την κοινωνία.
Ολα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης με προπομπό τον κ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων είχε τη φαεινή ιδέα των δημοψηφισμάτων, που εντελώς συμπτωματικά λίγη ώρα μετά το Μαξίμου επιλεκτικά άφηνε να διαρρεύσει σε ΜΜΕ ότι το είχε πει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πιστεύοντας ότι οι πολίτες τρώνε κουτόχορτο, το συνέχισαν προσφέροντας μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή πλήρη κάλυψη στον πρόεδρο του ΣΕΒ!
Αμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στο «γαϊτανάκι» που άρχισε χθες να ξετυλίγεται πλήρως με τη δήλωση της κ. Δαμανάκη περί «επιστροφής στη δραχμή». «Είναι ακατανόητο γιατί έρχεται ένα τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή» τόνισε ο κ. Μιχελάκης αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος. «Ολοι καταλαβαίνουμε ότι αποπροσανατολίζει χωρίς να λύνει κάτι. Εάν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού, θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα, πριν ψηφίσει το Μνημόνιο». Ενώ, απαντώντας στην επιτροπο Μαρία Δαμανάκη, επισήμανε: «Είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. Διλήμματα όπως “μέσα ή έξω από την Ευρώπη” και “μέσα ή έξω από το ευρώ” όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».
Το μισό ΠΑΣΟΚ πάντως ή δεν είχε πάρει γραμμή για τη θέση του Μαξίμου ή βρήκε την ευκαιρία να στείλει πάλι το μήνυμα στον κ. Παπανδρέου με νέα εμφυλιοπολεμική ατζέντα. Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μάλιστα, σε δηλώσεις της στο Ράδιο 9, κάρφωσε τον πρόεδρο του ΣΕΒ λέγοντας: «Το Σύνταγμα καθορίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες και ποιος αποφασίζει για κάθε θέμα» και πρόσθεσε: «Πιο καθαρή λύση είναι οι εκλογές παρά μια διαδικασία δημοψηφίσματος». Την αντίθεσή του με το δημοψήφισμα εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης μιλώντας στον Flash: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ένα τέτοιο δημοψήφισμα όπως αυτό που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Αυτήν την περίοδο δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και είμαι ενάντια σε οτιδήποτε διαιρεί».
Στην αντίπερα όχθη κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος λέγοντας: «Είναι ενδιαφέρουσα η πρόταση του κ. Δασκαλόπουλου. Δεν είναι απορριπτική η απάντηση του πρωθυπουργού. Θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι πάγια και γνωστή από παλιά η θέση του κ. Παπανδρέου ότι μπορούμε να προσφεύγουμε σε δημοψηφίσματα».
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «εκβιασμό», ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης -συνεπής στη συμπόρευσή του με την κυβέρνηση Παπανδρέου- τάχθηκε υπέρ της πρότασης Δασκαλόπουλου με το πρόσχημα ότι δέχεται κάθε τι το οποίο παραπέμπει στον λαό.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «εκβιαστικά διλήμματα», ενώ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη επέμεινε στη θέση της για «συναίνεση και μια κοινή προσπάθεια».
Νίκος Ελευθερόγλου