Νέα φοροεπιδρομή επί δικαίους και αδίκους εξαπολύει η κυβέρνηση, με στόχο να εισπράξει τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα έως το τέλος του έτους. Το νέο φορολογικό πακέτο περιλαμβάνει αυξήσεις σε άμεση και έμμεση φορολογία καθώς και σαρωτική κατάργηση φοροαπαλλαγών, που θα επιβαρύνουν δραματικά τη μεσαία τάξη.
Ειδικότερα, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα αρχίσουν σταδιακά να εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου περιλαμβάνουν:
1. Την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα γίνει αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού, οδηγώντας όμως έτσι σε αυξήσεις στη λιανική τιμή των τσιγάρων.
2. Μαζικές μετατάξεις προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από τον σημερινό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Σημειώνεται ότι χαμηλός συντελεστής επιβάλλεται σήμερα στα τρόφιμα και σε υπηρεσίες όπως το σερβίρισμα φαγητών.
3. Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά.
4. Φορολόγηση του φυσικού αερίου, που πλέον έχει μπει σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια. Η φορολόγηση θα γίνει με την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
5. Αυξάνοντα τα τέλη κυκλοφορίας που θα καταβάλουν φέτος όλοι οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. και αφορούν το 2012. Το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση των τελών κατά τουλάχιστον 20%.
6. Επιβολή ετήσιου φόρου πολυτελείας σε όλους όσοι διαθέτουν σκάφη αναψυχής, πισίνα, πολυτελή Ι.Χ. και σημαντικής αξίας ακίνητα.
7. Κατάργηση και ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τις φορολογικές απαλλαγές.
8. Εισπρακτική ρύθμιση για την τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων.
Το συνολικό πακέτο των φορολογικών μέτρων ανέρχεται σε 2,55 δισ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προβλέπεται ότι το 2012 και το 2013 θα ληφθούν πρόσθετα συνολικά φορολογικά μέτρα ύψους 2,45 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πρόβλεψη που παραπέμπει σε σαρωτική κατάργηση φοροαπαλλαγών (π.χ. μείωση αφορολόγητου ορίου). Από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ξεχωρίζει η μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου κατά 1,2 δισ. ευρώ την τετραετία 2012-2015 καθώς και η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ, με μείωση δαπάνης κατά 1,5 δισ. ευρώ.