Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σχημάτισε ένα ψήφισμα το οποίο οδήγησε σε έναν πόλεμο με ελάχιστους πολεμιστές. Τώρα ο βασικός κατήγορος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από έναν οργανισμό ο οποίος δεν διαθέτει αστυνομία. Για τη Λιβύη οι αποφάσεις περισσεύουν, αν και η πλέον πρόσφατη έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ο Λουίς Μορένο Οκάμπο, βασικός κατήγορος του Διεθνούς Δικαστηρίου, παρουσίασε σε αυτό στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, τον γιο του Σαΐφ αλ Ισλάμ και τον Αμπντουλάχ Σενουσί, τους οποίους αναφέρει ως ύποπτους για εγκλήματα πολέμου. Ο Μορένο Οκάμπο υποστηρίζει ότι οι τρεις τους λειτουργούν σαν αρχηγική ομάδα, στην οποία ο Σαΐφ αλ Ισλάμ αναγνωρίζεται ως εκ των πραγμάτων πρωθυπουργός, ενώ υποστηρίζει επιπλέον ότι ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν επικεφαλής εκστρατείας «με στόχο να διαφυλάξει την απόλυτη εξουσία του».
Οι κατηγορίες σχετίζονται με την εκτέλεση ειρηνικών διαδηλωτών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με χρήση βαρέος οπλισμού, και ο κατήγορος δηλώνει ότι στοιχειοθετούνται από «αποδείξεις εντολών οι οποίες εκδόθηκαν από τον ίδιο» τον Λίβυο ηγέτη.
Για να συμπεριληφθεί ο Σαΐφ αλ Ισλάμ στους κατηγορουμένους λέγεται ότι ο Μορένο Οκάμπο αγνόησε αρκετές πιέσεις τις οποίες δέχτηκε από ισχυρούς Βρετανούς φίλους του Λίβυου αλλά και από επισήμους ευρωπαϊκών και μη κυβερνήσεων, καθώς σε αυτόν βλέπουν έναν πιθανό συνομιλητή στις προσπάθειές τους να οδηγηθούν σε ανακωχή και ταχεία ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στη Λιβύη. Η εικόνα του γιου του Λίβυου ηγέτη ως εξευρωπαϊσμένου πολιτικού αναμορφωτή της χώρας του δέχτηκε ισχυρό πλήγμα όταν υποστήριξε ότι το καθεστώς θα μαχόταν «ως την τελευταία σφαίρα», οπότε και πολλοί εκτιμούν ότι ξεκίνησε η μεγαλύτερη ενασχόλησή του με τη λιβυκή πολιτική.
Ο Μορένο Οκάμπο δεν διευκρινίζει την προέλευση των πληροφοριών του και κάνει λόγο για ανώτερα στελέχη του καθεστώτος Καντάφι, ελπίζοντας να διασπείρει πανικό και αμφιβολία στην κυβέρνηση των Λίβυων.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ