SOS φαρμακοποιών για τις τεράστιες ελλείψεις

Ο ΠΦΣ τονίζει ότι δεκάδες βασικά φάρμακα λείπουν από την αγορά και ζητούν σε περίπου 40 από αυτά να απαγορευτεί ξανά η εξαγωγή τους

Παρά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 119 σκευάσματα, ενέργεια στην οποία προχώρησε ο ΕΟΦ την προηγούμενη Πέμπτη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι εξακολουθούν να βλέπουν άδεια τα ράφια τους, καθώς δεκάδες βασικά φάρμακα λείπουν από την αγορά!

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), είχε προηγηθεί συνάντηση την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Αρη Αγγελή, στον οποίο οι φαρμακοποιοί κατέθεσαν στοιχεία για 30 με 40 σκευάσματα που δεν έπρεπε ποτέ να βγουν από το καθεστώς προστασίας. «Ο κατάλογος έτσι όπως είναι σήμερα πρέπει να αλλαχθεί και πρέπει να απαγορευτεί η εξαγωγή ορισμένων φαρμάκων, που βάσει στοιχείων υποχρεούται να ελέγξει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Απόστολο Βαλτά.

«Με αφορμή τη νέα λίστα που διαμορφώθηκε, ζητάμε ορισμένα φάρμακα που κρίνουμε εμείς ότι είναι ελλειπτικά να γυρίσουν ξανά σε καθεστώς απαγόρευσης» ανέφερε ο κ. Βαλτάς, τονίζοντας ότι μεταξύ των φαρμάκων αυτών περιλαμβάνονται αντιπηκτικά ευρείας χρήσης, όπως τα χάπια Eliquis και Xarelto, και ενέσεις για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης σαν το Prolia. Μάλιστα, όπως είπε, όταν πριν από μερικούς μήνες τα συγκεκριμένα σκευάσματα βρίσκονταν σε καθεστώς απαγόρευσης των εξαγωγών, όχι μόνο υπήρχε υπερκάλυψη της αγοράς, αλλά οι φαρμακαποθήκες τα συσσώρευαν, με αποτέλεσμα να τα δίνουν ακόμα και με εκπτώσεις της τάξεως του 5% και του 10%, ενώ τώρα τα φάρμακα έχουν εξαφανιστεί ξανά, καθώς εξάγονται!

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Πέμπτη ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την ανάκληση της απόφασης του περασμένου Ιανουαρίου και επέτρεψε ξανά την εξαγωγή 119 φαρμάκων, ενώ την ίδια στιγμή αποφάσισε την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για 91 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με την υπόθεση αυτή να λαμβάνεται μετά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που ανά καιρούς ελέγχει τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στη χώρα μας και αναμένεται να κρατήσει μόνο μέχρι τις 4 Ιουλίου!

Τέλος, αναφορικά με τη νέα online πλατφόρμα «Δήλωση Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης», στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή, εμπορία και διακίνηση των φαρμάκων θα δηλώνουν τα αποθέματά τους, ο κ. Βαλτάς δήλωσε στο iatropedia.gr ότι επιδέχεται βελτιώσεων. «Απαιτείται εμπλουτισμός του συστήματος με νέες δυνατότητες. Γι’ αυτό ζητήσαμε από το υπουργείο Υγείας να προστεθεί στην online εφαρμογή ένας αυτοματοποιημένος αλγόριθμος, ο οποίος -με βάση τα στοιχεία της διαθεσιμότητας σκευασμάτων- να εκδίδει εκ των προτέρων τις ακριβείς ποσότητες που επιτρέπεται να εξαχθούν στο εξωτερικό για να συντηρηθεί η εγχώρια επάρκεια. Καθώς αυτή τη στιγμή ο ΕΟΦ δεν μπορεί να ελέγξει αυτή τη λειτουργία με την υπάρχουσα εφαρμογή. Να εξάγονται, δηλαδή, μόνο τα τεμάχια που είναι πραγματικά πλεονασματικά. Σήμερα το σύστημα εξαρτάται στην καλή βούληση και ειλικρίνεια των φαρμακαποθηκαρίων» είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα