(Ν)τροπολογία για ασυλία σε τραπεζίτες!

Αφορά υποθέσεις δανείων και παρέχει σκανδαλώδη προστασία στα στελέχη. Σε ρόλο… εισαγγελέα η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού θα γνωμοδοτεί για την πιθανότητα απιστίας

Σάλος έχει προκληθεί από την τροπολογία που κατέθεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την προστασία των τραπεζικών στελεχών σε υποθέσεις δανείων. Με βάση την τροπολογία, στον έλεγχο για πιθανή απιστία στην περίπτωση που κρίνει κάτι τέτοιο η εισαγγελική Αρχή θα ζητείται η γνωμοδότηση της Τραπέζης της Ελλάδος ως το πλέον αρμόδιο εποπτικό όργανο.

Ακολούθησαν σφοδρότατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τομεάρχη Οικονομικών και Οικονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά να μιλά για «μεταμεσονύχτια κυβερνητική τροπολογία», η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αξιόποινη πράξη σε τραπεζικές υποθέσεις, η αρμόδια εισαγγελική Αρχή θα ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρόταση δύο επιθεωρητών αυτής. Επιπλέον, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχάλης Κατρίνης έσπευσε να υπενθυμίσει πως υπήρχε η διαδικασία του αυτεπάγγελτου, που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, με τη διάταξη να προβλέπει πως έπρεπε να γίνει έγκληση από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, και ήρθε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για να πει ότι θα καθιερωθεί και πάλι αυτεπάγγελτο και τώρα δένει τα χέρια των εισαγγελέων.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τη διερεύνηση τραπεζικών υποθέσεων, είπε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αφορά το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, όταν στρέφεται κατά πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το πλαίσιο

Η τροπολογία προβλέπει ότι στο διαδικαστικό στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ζητείται πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς της Τραπέζης της Ελλάδος και με αυτή διαπιστώνεται αν τηρήθηκαν ή αν δεν τηρήθηκαν οι κανόνες της ΤτΕ, διαπιστώνεται αν υπάρχει ζημία, το ακριβές ύψος αυτής και αν συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η πραγματική αξία αυτής της διάταξης είναι ότι σε ένα περίπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο αξιοποιούνται οι γνώσεις ειδικών. Επιτρέπει να διαπιστωθεί, με αμερόληπτο τρόπο, αν συντρέχει η αντικειμενική υπόσταση της απιστίας. Η άσκηση της ποινικής δίωξης δεν εξαρτάται από υποκειμενικές σταθμίσεις της εισαγγελικής Αρχής» πρόσθεσε.

Ο Χρίστος Δήμας είπε ότι μέχρι σήμερα για την απιστία κατά πιστωτικού ιδρύματος απαιτούνταν έγκληση για να ασκηθεί ποινική δίωξη. «Αυτή η διάταξη καθιερώνει μια ειδική μορφή πραγματογνωμοσύνης επί περίπλοκων ζητημάτων. Πρέπει όποιος χορηγεί το δάνειο ή κάνει αναδιάρθρωση ή πωλεί μετοχές του Δημοσίου, όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να έχει τη βεβαιότητα ότι, αν τηρήσει τους κανόνες, δεν θα έχει προβλήματα.

Ολοι καταλαβαίνουμε ότι σε διαφορετική περίπτωση τόσο τα δάνεια ή οι αναδιαρθρώσεις ή η αποεπένδυση από τις τράπεζες θα πάγωναν την οικονομική δραστηριότητα» είπε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε ότι αντίστοιχη διάταξη είχε ψηφιστεί με τον ν. 4472/2017, όπου οριζόταν πάλι ειδική διαδικασία, προβλεπόταν και ειδική γνώμη του εκπροσώπου της Τραπέζης της Ελλάδος. «Ας αφήσουμε συνεπώς την υποκρισία και να δούμε την ουσία και το όφελος προς την κοινωνία και την οικονομία» υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα