ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης δεν κατάλαβε τίποτα!

Αμήχανη προσπάθεια να κερδίσει χρόνο στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου

Αντιμέτωπος με τη μαζική κριτική των στελεχών του κόμματος, τα οποία του ζητούν να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να ορίσει σε εύθετο χρόνο τις διαδικασίες για εκλογή νέας ηγεσίας, βρέθηκε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δέχθηκε δριμεία κριτική για την αποτυχία του να πετύχει τον στρατηγικό στόχο της δεύτερης θέσης, η οποία, όπως υποστήριζε, θα τον έφερνε στις επόμενες εθνικές εκλογές σε απόσταση βολής από την εξουσία.

Ο ίδιος, σε μια αμήχανη προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, κάτι που πλέον θεωρείται από τα περισσότερα στελέχη ανέφικτο, ανέλαβε μεν την ευθύνη, την οποία ωστόσο στη συνέχεια θέλησε να μοιράσει και σε άλλους. Επιπλέον, επανέλαβε τις έμμεσες απειλές για διαγραφές σε μια άσκοπη και απολύτως καχεκτική επίδειξη ισχύος, ενώ άφησε μετέωρο το αίτημα για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα λύσουν το σημερινό πρόβλημα. Ο Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε εισαγωγικά ότι «ξεκινήσαμε μια πορεία πετυχαίνοντας τη σταδιακή άνοδο της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο».

Σπεύδοντας δε να κατασιγάσει τις ηχηρές φωνές, σημείωσε με φαινομενική, όπως χαρακτηρίστηκε, «ηγετική γενναιοδωρία» ότι «δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Αλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής, παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;».

Επιμένοντας και αυτός, όπως και ο Στέφανος Κασσελάκης να τοποθετεί το κόμμα του στην πλευρά των κερδισμένων της εκλογικής μάχης, συνέχισε: «Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντιακό ούριο άνεμο. Επειτα από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες».

Εκανε, μάλιστα, ευθέως λόγο για υπονόμευση της συλλογικής προσπάθειας από μερίδα στελεχών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία, στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς, ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς, λοιπόν, ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Αρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε».

Εν κατακλείδι, συνόψισε ότι «τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα». Εξάλλου, παρέπεμψε στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στις 30 Ιουνίου, τις αποφάσεις για τον οδικό χάρτη. Πρόθεσή του, όπως λέγεται στα πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη, είναι να κερδίσει τη θερινή ανάπαυλα αλλά και τους φθινοπωρινούς μήνες και να ανασυνταχθεί οργανωτικά, δεδομένου ότι διατηρεί ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, προκειμένου να συνεχίσει να έχει το σκήπτρο του. Πρόκειται, όπως συνηγορούν οι εσωκομματικοί επικριτές του, για ασταθή υπόθεση εργασίας, καθώς, σύμφωνα με τα λόγια τους, το κόμμα είναι αδύνατον να πορευθεί εν μέσω γενικευμένης πολιτικής αστάθειας, χωρίς πυξίδες πορείας και βεβαίως και με μια νέα ηγεσία.

Παύλος Γερουλάνος, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Χάρης Δούκας βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, παρακολουθεί προσεκτικά από το παρασκήνιο.

Μετωπική σύγκρουση

Πάντως ο Ν. Ανδρουλάκης περίμενε υπομονετικά και στη δευτερολογία του σήκωσε το γάντι υψώνοντας κατακόρυφα τους τόνους σε μια μετωπική σύγκρουση χωρίς επιστροφή, δίνοντας ραντεβού στην Κ.Ε. στο τέλος του μήνα. Προηγουμένως δήλωσε «ανεξάρτητος από συμφέροντα» και με βαριές εκφράσεις και υπαινιγμούς υπογράμμισε επιθετικά: «Επειδή η παράταξη έχει πονέσει πολύ από τυχοδιωκτισμούς αλλά και παιχνίδια παρασκηνίου, πρέπει να έχουμε ιστορική μνήμη και να θυμόμαστε ότι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ έχει πολεμήσει και έχει πολεμηθεί πολλές φορές από τον καθεστωτισμό και τη γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ. Οποτε νίκησε η ψυχή του ΠΑΣΟΚ με την αυτονομία, το πάθος, τις αξίες και τις ιδέες της, πήγε μπροστά. Οποτε ηττήθηκε, οι παλαιότεροι γνωρίζουν τι συνέβη».


Αγριο σφυροκόπημα από την εσωκομματική αντιπολίτευση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε άγριο σφυροκόπημα από την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία, όπως διεφάνη χθες, γίνεται ολοένα πιο σκληρη, με το κλίμα στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου να είναι τεταμένο. Η συντριπτική πλειονότητα όσων τοποθετήθηκαν χθες ζήτησε την άμεση προσφυγή στην κάλπη, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη. Μάλιστα, υπήρξαν και σκληροί χαρακτηρισμοί, μεταξύ άλλων από τον Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος εκτόξευσε… ρουκέτες, παρομοιάζοντάς τον με τον… Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Αν χτυπήσει η πόρτα και δείτε να μπαίνει ο Κιμ, μην παραξενευτείτε. Ηρθε να πάρει ιδέες για το πώς να διοικήσει το Εργατικό Κόμμα Βόρειας Κορέας χωρίς εύρυθμη λειτουργία κομματικών οργάνων» ανέφερε μεταξύ άλλων, αφήνοντας άφωνο το κομματικό όργανο. Αρκετά σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση και της Νάντιας Γιαννακοπούλου. «Πρόεδρε, επειδή είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο, θέλω ευθέως να σου πω ότι η δική σου συμπεριφορά στη συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική. Με συνωμοσιολογία, φραστικές επιθέσεις, ανθρωποφαγία, το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει μπροστά» ανέφερε η βουλευτής, ζητώντας εκλογές το φθινόπωρο.

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι στελέχη τα οποία μέχρι πρότινος βρίσκονταν στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη χθες πέρασαν «απέναντι». Ανάμεσά τους, ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου. Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, με εκλογή ηγεσίας από τη βάση» ανέφερε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενο στον Νίκο Ανδρουλάκη. Αρκετά σκληρός εμφανίστηκε και ο Πέτρος Ευθυμίου. «Πρόεδρε, πρέπει να επιδιώξεις να αναβαθμιστείς στη λαϊκή εντολή. Δεν υπάρχουν τυχοδιώκτες και πράκτορες. Εκανες απολογισμό ΚΚΣΕ. Οποιος μιμείται τον Ανδρέα κινδυνεύει όχι να γίνει ηγέτης, αλλά πολιτικός νάνος» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οσο για τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία, έστειλε το μήνυμα πως «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές», ενώ ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται το κέντρο του, τη σπίθα του, τον ηγέτη του, και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης.


Ο Κατρίνης υπέρ της σύγκλισης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς

Οργιάζουν τα σενάρια περί σύγκλισης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς σε ενιαίο φορέα, μετά και την πρόταση-βόμβα του Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο και κοινό πρωθυπουργό. Το ΠΑΣΟΚ όλες αυτές τις ημέρες, βυθισμένο στην εσωκομματική κρίση, δεν είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αρχικώς και με ορίζοντα εκλογικό ακολούθως. Χθες, ωστόσο, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, πολλοί κορυφαίοι άνοιξαν τα χαρτιά τους, ανάμεσά τους ο Μιχάλης Κατρίνης.

Καθαρές λύσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «να γίνει μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πώς πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο», τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει σαφής στρατηγική ώστε να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης.

«Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση. Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης. Τον δρόμο της προοδευτικής σύγκλισης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς έδειξε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς, μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, τόνισε την ανάγκη «να μπορέσουμε να ενώσουμε και να ηγεμονεύσουμε στον χώρο της Κεντροαριστεράς».

Μένει να φανεί αν ο Νίκος Ανδρουλάκης σηκώσει το γάντι και ανοίξει τα χαρτιά του, αν και με το κύμα αμφισβήτησης στο πρόσωπό του προφανώς έχει άλλες φουρτούνες.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα