Τουρισμός: Πάνω από 80.000 οι κενές θέσεις

Το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού ολοένα χειροτερεύει, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει λύσεις, που είναι όμως ημίμετρα

Οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαμονής αποθαρρύνουν τους εργαζομένους από το να στραφούν στον κλάδο του τουρισμού, όπου, εξαιτίας και της μεγάλης αύξησης των τελευταίων ετών, το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού ολοένα χειροτερεύει. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, φέτος υπάρχουν 80.000 κενές θέσεις εργασίας (από 60.000 πέρυσι) και η κυβέρνηση προσπαθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, να βρει λύσεις, που όμως είναι περισσότερο ημίμετρα.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα Jobmatch, που αφορά τη σύζευξη ανέργων και εργοδοτών από τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, όπου καταγράφονται πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο διοικητής της ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης, «η καινοτόμα αυτή εφαρμογή αποτελεί ένα ακόμα ψηφιακό εργαλείο που προστίθεται στο οπλοστάσιο της ΔΥΠΑ, ενισχύοντας την προσπάθειά μας να παντρέψει αποτελεσματικότερα την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας στον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού. Η πλατφόρμα Jobmatch αφορά τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού για προσωρινή, αλλά και για μόνιμη εργασία.

Ειδικότερα, ο εργαζόμενος, αφού κατεβάσει την εφαρμογή Jobmatch από το App Store ή το Playstore και ολοκληρώσει το προφίλ του, θα μπορεί να διαμορφώνει με τη χρήση φίλτρων τις επιλογές του, όπως στο τι επαγγέλματα θέλει να απασχοληθεί και σε ποιες περιοχές, σε τι ωράρια εργασίας θέλει να απασχοληθεί, αλλά και τις αποδοχές που θέλει να λαμβάνει». Οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης είναι από τους ελάχιστους που καλύπτονται υποχρεωτικά από κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και προβλέπουν μισθούς σαφώς υψηλότερους από τον κατώτατο. Ωστόσο, παραμένουν… αποκρουστικοί ακόμη και για μακροχρόνια ανέργους, αφενός μεν γιατί η παραβατικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή (δηλαδή, οι εργοδότες δεν τηρούν όσα προβλέπονται σε σχέση με τις αποδοχές), αφετέρου δε γιατί τα ωράρια και οι ημέρες εργασίας είναι εξοντωτικά. Ενδεικτικά, μόλις το 34% όσων είχαν εργαστεί με εποχιακή απασχόληση σε ξενοδοχεία πέρυσι έκανε αίτηση επαναπρόσληψης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα