1.500.000 φορολογούμενοι πιάστηκαν στα τεκμήρια

Τι αναφέρουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις περσινές δηλώσεις. Φορολογήθηκαν για το τεκμαρτό και όχι για το πραγματικό τους εισόδημα

Φωτιά πήραν για ακόμα μία χρονιά τα εκκαθαριστικά που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι λόγω των τεκμηρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την ανάλυση των περσινών φορολογικών δηλώσεων προέκυψε πως στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων έπεσαν σχεδόν 1.500.000 φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν για το τεκμαρτό και όχι για το πραγματικό τους εισόδημα.

Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει ένας φορολογούμενος για να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία, κινητά και ακίνητα (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες -κύρια και δευτερεύουσες- κ.λπ.), καθώς και του ελάχιστου κόστους ετήσιας διαβίωσης. Το τεκμήριο υπολογίζεται χωριστά για κάθε περιουσιακό στοιχείο με συγκεκριμένα κριτήρια από τη Φορολογική Αρχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, λόγω των τεκμηρίων προστέθηκε φορολογητέο εισόδημα 5,2 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα:

  • 1,5 δισ. ευρώ στους εισοδηματίες
  • 1,34 δισ. ευρώ σε μισθωτούς
  • 1,15 δισ. ευρώ σε συνταξιούχους
  • 877.600.000 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες
  • 278.800.000 ευρώ σε αγρότες.

Αλλαγή πλαισίου  

Εδώ και λίγους μήνες στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας προκειμένου να εξετάσει από την αρχή το αναχρονιστικό μέτρο των τεκμηρίων διαβίωσης. Η ομάδα αναμένεται να παρουσιάσει το πόρισμά της το επόμενο χρονικό διάστημα και να ξεκινήσει η αλλαγή του πλαισίου, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2025.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, θα έρθουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξωπραγματικά. Μάλιστα, αναμένεται να τροποποιηθούν και οι διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.

Υπενθυμίζεται πως προεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για μείωση τεκμηρίων κατά 30%, Ωστόσο, φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζει οριζόντιο «ψαλίδι», καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ αυστηρά και σε κάποιες άλλες ιδιαίτερα χαλαρά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα