Boeing: Τρομοκρατούν κοινό και εταιρίες τα συνεχή ατυχήματα των αεροπλάνων της

Τελευταία κρούσματα είναι η τρομακτική προσγείωση ενός B-767 της FedEx με την κοιλιά στην Κωνσταντινούπολη, και στη Σενεγάλη, όταν ένα Β-737 της Transair εμφάνισε βλάβη κατά την απογείωση, με αποτέλεσμα να βγει εκτός διαδρόμου με 11 τραυματίες

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα κρούσματα ατυχημάτων της αεροπορικής εταιρίας Boeing. Σε διάστημα μόλις δύο ημερών δύο αεροσκάφη του στόλου της παρουσίασαν διαφορετικά προβλήματα, σκορπώντας εκ νέου μεγάλη αναστάτωση σε πλήρωμα και επιβάτες. Στη Σενεγάλη 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Πέμπτη, εκ των οποίων 4 σοβαρά, όταν ένα αεροπλάνο 737 εμφάνισε βλάβη κατά την απογείωση, με αποτέλεσμα να βγει εκτός διαδρόμου και να προσκρούσει σε δέντρα χαμηλής βλάστησης. Σύμφωνα με την «Daily Mail», στο Boeing 737 της εταιρίας Transair επέβαιναν συνολικά 78 άνθρωποι.

Η είδηση έγινε αμέσως πρώτο θέμα στα κοινωνικά δίκτυα, με βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από τους άτυχους επιβάτες να δείχνουν τις ζημιές που υπέστη το αεροπλάνο στον αριστερό του κινητήρα. Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι το ατύχημα αυτό σημειώνεται μόλις μία μέρα μετά την τρομακτική προσγείωση ενός Boeing 767 της εταιρίας FedEx. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μπροστινοί τροχοί του αεροπλάνου δεν κατέβηκαν σε θέση προσγείωσης, αναγκάζοντας το αεροπλάνο να προσγειωθεί με την κοιλιά ακουμπώντας στο έδαφος. Το Boeing 767 πραγματοποιούσε πτήση από το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, όταν το πιλοτήριο του αεροσκάφους πληροφόρησε τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ότι το σύστημα προσγείωσης δεν άνοιξε και προσγειώθηκε με τις οδηγίες του πύργου ελέγχου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών.

Σπίθες και καπνοί

Πάντως η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει τα αίτια αυτής της βλάβης. Και στη συγκεκριμένη υπόθεση, βίντεο κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής προσγείωσης δείχνουν σπίθες και καπνό να ξεπηδούν καθώς το εμπρόσθιο τμήμα του αεροσκάφους σέρνεται κατά μήκος του διαδρόμου με κίνδυνο μια ανεξέλεγκτη ανάφλεξη. Ο διάδρομος προσγείωσης τέθηκε προσωρινά εκτός κυκλοφορίας, με την κίνηση των αεροσκαφών στους υπόλοιπους διαδρόμους του διεθνούς αεροδρομίου να συνεχίζεται κανονικά. Η Boeing μέχρι τη στιγμή που γράονταν αυτό το κείμενο δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

Αναμφίβολα πάντως η διεύθυνση της εταιρίας γνωρίζει πως η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ μετά τα διαδοχικά ατυχήματα. Η αξιοπιστία και το κύρος της εταιρίας κατακρημνίζονται τη στιγμή που αντιμετωπίζει και επίσημη διερεύνηση των αιτιών αυτών των περιστατικών. Σημειώνεται ότι τρία στα τέσσερα μοντέλα εμπορικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται από την εταιρία Boeing αποτελούν και επισήμως αντικείμενο έρευνας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA).

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του αμερικανικού αεροναυπηγικού κολοσσού, επιπλήττει ευθέως την Boeing και την καλεί να «συνέλθει» και να αναλάβει άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης ασφαλείας. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι παραδόσεις της αμερικανικής εταιρίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2021, καθώς είχε να διαχειριστεί σειρά επεισοδίων, με πιο σοβαρή την αποκόλληση τμήματος της ατράκτου από ένα 737 Max 9 εν ώρα πτήσης, τον περασμένο Ιανουάριο. Υπό το βάρος των αντιδράσεων η εταιρία αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων αλλά και αυξημένες πιέσεις από τις αεροπορικές εταιρίες, τις ρυθμιστικές Αρχές και τους επενδυτές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα