Συναγερμός σε Χίο, Κω και Ζάκυνθο

Μεγάλη επιχείρηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής! Στις φλόγες ο Δήμος Γόρτυνας, η Μονεμβασία και η Ηλεία

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε και χθες η χώρα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνιες μάχες σε διάσπαρτα μέτωπα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών αλλά και πολύ ισχυρών ανέμων.

Στη Χίο, σταδιακά ενισχύονταν οι δυνάμεις, ωστόσο η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Σιδηρούντας γύρω στις 10.40 το πρωί, σε χαμηλή βλάστηση, κυρίως ξερά χόρτα, πουρνάρια και ελαιόδεντρα, πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η πυρκαγιά μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας έκαιγε ανεξέλεγκτη σε αγροτοδασική και αμιγώς δασική έκταση, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωσή της προς την περιοχή Αψιλές, όπου υπάρχει μεγάλος πνεύμονας πρασίνου. Λόγω του μεγέθους της πυρκαγιάς αποφασίστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112, ώστε οι κάτοικοι του οικισμού Μετόχι να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την παραλία.

Στο νησί της μαστίχας κινητοποιήθηκε δύναμη άνω των 80 πυροσβεστών με 14 οχήματα, ενώ από αέρος έκαναν ρίψεις επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και ιδιωτικές υδροφόρες, καθώς και μηχανήματα έργου του Στρατού που άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες. Η δύναμη ενισχύθηκε με πυροσβέστες από τη Λέσβο, που μεταφέρθηκαν στη Χίο με περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του politischios.gr, η πυρκαγιά οφείλεται σε άνδρα, ο οποίος, παρά την απαγόρευση καύσης εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και παρά τους ανέμους, επιχείρησε να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών. Επίσης, σύμφωνα με το τοπικό alithia.gr, μεταφέρθηκαν τρεις πυροσβέστες στο νοσοκομείο με εγκαύματα.

Στην Κω εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Αντιμάχειας, η οποία, υποβοηθούμενη από τους ανέμους, πήρε τάχιστα μεγάλες διαστάσεις και κινήθηκε χθες το απόγευμα προς το χωριό Καρδάμαινα, όπου βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Το κυρίαρχο πρόβλημα των πυροσβεστών ήταν ότι οι φλόγες έκαιγαν σε διάσπαρτα σημεία. Είκοσι έξι πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και με τη συνδρομή εθελοντών μηχανημάτων και υδροφόρων του δήμου έδιναν μάχη με τις φλόγες. Από αέρος, όταν χρειάστηκε να ενισχυθούν οι δυνάμεις, έκαναν ρίψεις νερού συνολικά έξι αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Στην Καρδάμαινα ήχησε το 112, που καλούσε τους κατοίκους και τους τουρίστες να απομακρυνθούν είτε με τα οχήματά τους είτε με λεωφορεία που είχαν διατεθεί.

Ενεργό μέτωπο

Διαστάσεις πήρε και η φωτιά στη Ζάκυνθο, που ξεκίνησε την Κυριακή και έως χθες το απόγευμα δεν είχε σβήσει, ενώ ένα ενεργό μέτωπο σε δασική έκταση απειλούσε το χωριό Κοιλιωμένος. Τα μηχανήματα άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες για να μην καταστραφούν περιουσίες. Ωστόσο, στη Ζάκυνθο σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα βίντεο στα social media που δείχνει τη μεγάλη φωτιά το βράδυ της Κυριακής να κατακαίει δάσος και την ίδια ώρα, σε κοντινή απόσταση, σε ένα πανηγύρι, το τρικούβερτο γλέντι να έχει ανάψει… Και όλα αυτά με φόντο το πύρινο θηρίο στον ορεινό όγκο της Αγίας
Μαρίνας…

Εκτός από τις πυρκαγιές σε Χίο, Κω και Ζάκυνθο, μεγάλη ήταν η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση του Δήμου Γόρτυνας, κοντά στους Αγίους Δέκα. Στο σημείο επιχείρησαν 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ έγιναν ρίψεις και από εναέρια μέσα, με αποτέλεσμα να ελεγχθεί γρήγορα η κατάσταση. Επίσης, φωτιά ξέσπασε το απόγευμα σε ρεματιά κοντά στο χωριό Κατωφύγι του Δήμου Βιάννου στο Ηράκλειο.

Καμία απειλή

Το ίδιο συνέβη και με το μέτωπο σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιος Ελισσαίος του Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 14.00 και δεν απειλήθηκε κάποιος οικισμός. Στην Ηλεία ξέσπασε φωτιά το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή του Καρδαμά και νότια. Στο σημείο συγκεντρώθηκαν δυνάμεις από όλο τον νομό, ενώ επιχείρησαν και εναέρια μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έκαψε 30 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης και καλάμια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα