Προφυλάκιση ή «βραχιολάκι» για τους νταήδες

Νέες, αυστηρότερες διατάξεις για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ανακοίνωσε ο υπ. Δικαιοσύνης. Προσωρινή κράτηση και για πλημμέλημα

Σκληραίνει τη στάση του ο νομοθέτης ως προς τους δράστες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, καθώς ο… κανόνας θα είναι να προφυλακίζονται, ενώ όσοι κυκλοφορούν ελεύθεροι θα φορούν «βραχιολάκι». Μετά τα… παρατράγουδα με την αρχική απελευθέρωση και, στη συνέχεια, προφυλάκιση του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανακοίνωσε χθες μέτρα για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά τους κατηγορουμένους σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Ο κανόνας πλέον θα είναι η επιβολή προσωρινής κράτησης για κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός εάν κρίνεται απολύτως δικαιολογημένα ότι αρκεί ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική παρακολούθηση για την αποτροπή του δράστη από ανάλογες αξιόποινες πράξεις» τόνισε ο κ. Φλωρίδης, διευκρινίζοντας ότι προβλέπεται προσωρινή κράτηση όχι μόνο για το κακούργημα αλλά και για το πλημμέλημα της ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, θεσμοθετείται η διαδικασία της απευθείας κλήσης, ώστε οι κατηγορούμενοι να οδηγούνται σε δίκη χωρίς την έκδοση βουλεύματος μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης. Μετά την καταδίκη τους, οι δράστες θα οδηγούνται στη φυλακή, χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινής τους με κανέναν τρόπο.

Ακόμα ένα μέτρο είναι η πρόβλεψη προσωρινής κράτησης μέχρι έξι μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στα αυτόφωρα περιστατικά η κράτηση σε περίπτωση αναβολής μπορεί να παραταθεί έως πέντε ημέρες. Με τη νέα νομοθεσία λύνονται τα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος θα μπορεί να εκδίδει διάταξη επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ δίνεται η δυνατότητα στο θύμα να προτείνει συγκεκριμένους όρους για την προστασία του.

Το θύμα

Σε περίπτωση παραβίασης αυτών των όρων πριν από την άσκηση δίωξης, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης στον δράστη. Εφόσον ο δράστης είναι υπότροπος, καθιερώνεται επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, για την επιβολή του μέγιστου ύψους της ποινής. Ο νομοθέτης μάλιστα, λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για την προστασία του θύματος. Στο εξής, το θύμα απαλλάσσεται από την υποχρέωση εμφάνισης στη δίκη, δίνοντας τη δυνατότητα ανάγνωσης της κατάθεσης που έδωσε στην προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο με ειδική αιτιολογία κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη, με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του.

Περιορισμοί μπαίνουν και ως προς τον θεσμό της ποινικής διαμεσολάβησης για τα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα κι αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Ο εισαγγελέας δύναται να μη δεχτεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή. Στις περιπτώσεις καταγγελίας ενδοοικογενειακής βίας, ο εισαγγελέας θα διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας των τέκνων. Επιπλέον ένα μέτρο σε βάρος των δραστών ενδοοικογενειακής βίας είναι πως σε περίπτωση που έχει παρέλθει η προθεσμία του Αυτοφώρου, θεσπίζεται διαδικασία αναζήτησης, δέσμευσης και προστατευτικής φύλαξης του δράστη, προκειμένου το θύμα να βρεθεί σε κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ο δράστης να επαναλάβει την πράξη του.


Σε μία μέρα έγιναν 73 συλλήψεις, κάθε βράδυ εγκαθίστανται 20 panic buttons!

Την έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αλλά και εγκατάστασης panic button σε θύματα επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, η οποία εγκατέστησε το κουμπί πανικού. Οπως αποκάλυψε ο υπουργός, το 24ωρο έγιναν 73 συλλήψεις για 90 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ κάθε βράδυ εγκαθίστανται 20 panic buttons. «Κι αυτό όλο κάθε μέρα διογκώνεται, καθώς οι γυναίκες απελευθερώθηκαν. Κάθε βράδυ εγκαθίστανται 20 panic buttons» παρατήρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Συνολικά, το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουν απασχολήσει την Αστυνομία 5.300 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και έγιναν 5.500 συλλήψεις. «Στις περισσότερες περιπτώσεις αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πιστεύω ότι πρέπει πολύ γρήγορα να βρούμε εναλλακτικές μορφές ποινών, παροχή εργασίας σε κοινωνικές δομές κ.τ.λ., έτσι ώστε να εκτελείται πραγματικά μια ποινή» σημείωσε. Ερωτηθείς για το ότι ο Απόστολος Λύτρας δεν έφερε χειροπέδες κατά την προσαγωγή του στα δικαστήρια, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως «η υπόθεση της χειροπέδησης έχει να κάνει με την ασφάλεια του φρουρού, με την πιθανότητα κάποιος να αποδράσει. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα».

Με αφορμή τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση ξυλοδαρμού της συζύγου του δικηγόρου, παρατήρησε, στέλνοντας ένα μήνυμα στους κακοποιητές: «Ορθώς προβάλλονται αυτά τα περιστατικά, αλλά με σεβασμό. Να πάρουν μήνυμα όλοι οι κακοποιητές, ότι το μέλλον τους δεν είναι καλό, ότι ανοίγουν στόματα. Θέλουμε περισσότερες ελευθερίες στις γυναίκες θύματα». Για τη γυναικοκτονία της Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων επεσήμανε πως «άλλαξαν πάρα πολλά. Με τα πρωτόκολλα τα καινούργια, κάθε διοικητής έχει έναν δεκάλογο με υποχρεώσεις και έναν δεκάλογο με τα δικαιώματα του θύματος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα