Σε… fast track δίκη οδηγείται ο Λύτρας!

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε χθες από τη 18η τακτική ανακρίτρια να «τρέξει» κατά απόλυτη προτεραιότητα τη σχετική δικογραφία ώστε να δικαστεί άμεσα για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βάρος της συζύγου του

Με διαδικασίες εξπρές στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα ο Αρειος Πάγος, επιχειρώντας να προλάβει τυχόν νέα κακοποιητική συμπεριφορά του προς τη σύζυγό του Σοφία Πολυζωγοπούλου.

Τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι ο γνωστός ποινικολόγος ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του και μητέρα του παιδιού του, ο Αρειος Πάγος παρενέβη ξανά χθες στην υπόθεση. Με παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη ζήτησε από τη 18η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση να «τρέξει» κατά απόλυτη προτεραιότητα τη σχετική δικογραφία ώστε ο ποινικολόγος να καθίσει άμεσα στο «σκαμνί» και να δικαστεί για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βάρος της 37χρονης δικηγόρου.

Οπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, πίσω από την παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη για ταχεία διεξαγωγή της ανάκρισης αλλά και για την εισαγωγή της υπόθεσης Λύτρα στο ακροατήριο προς εκδίκαση κατ’ απόλυτη προτεραιότητα «κρύβεται» η εκτίμηση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου ότι η Σοφία Πολυζωγοπούλου εξακολουθεί να κινδυνεύει από τον σύζυγό της, για τον οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα σηκώσει ξανά χέρι πάνω της. Η παρέμβαση αυτή του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Λύτρα ήταν η δεύτερη κατά σειρά μέσα σε δύο μέρες. Είχε προηγηθεί η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη αλλά και της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιωάννας Κλάππα για πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος της ανακρίτριας και του εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων, επειδή με κοινή απόφασή τους άφησαν μετά την απολογία του ελεύθερο τον Απόστολο Λύτρα με περιοριστικούς όρους.

Ομως η τελευταία αυτή κίνηση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου δέχθηκε… φίλια πυρά. «Η ουσιαστική κρίση δικαστών και εισαγγελέων δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο αλλά μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), σημειώνοντας με νόημα πως η ανακρίτρια και η εισαγγελέας που άφησαν ελεύθερο μετά την απολογία του τον δικηγόρο «είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση και γνωρίζουν το αποδεικτικό υλικό και οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν τα κατάλληλα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού σε βάρος του κατηγορουμένου».

Μάλιστα η ΕνΔΕ αναφέρεται και στην τελευταία τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, επισημαίνοντας πως πλέον «διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα μια προσπάθεια ταύτισης της ορθής απονομής Δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία, αφού σημείωσε ότι η παραγγελία για διενέργεια πειθαρχικής έρευνας από τον Αρειο Πάγο «ουδόλως ισοδυναμεί με πειθαρχική δίωξη» των δικαστών, έστρεψε τα «πυρά» της προς τα ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως κάποιοι δημοσιογράφοι, επικαλούμενοι το κοινό περί δικαίου αίσθημα, επιχειρούν να ποδηγετήσουν τη Δικαιοσύνη.

Η Ενωση Εισαγγελέων

Μάλιστα, η Ενωση Εισαγγελέων ξεκαθαρίζει πως, όταν πρόκειται για κακουργηματικές πράξεις όπως η περίπτωση της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, «προσωρινή κράτηση επιβάλλεται, αν δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι του άρθρου 282 ΚΠΔ και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή, τέλος, κρίνεται αιτιολογημένα ότι, αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανόν, όπως προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης του ή από προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες του για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».

Αντίθετα, σε πιο υψηλούς τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός. «Η πειθαρχική διαδικασία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, η οποία ελέγχεται μέσω των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και πειθαρχικά σε περιπτώσεις αξιόποινης ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Βερβεσός, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η ηγεσία του Αρείου Πάγου αρέσκεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, κάτι που «έχει πράξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως στις περιπτώσεις του κινήματος της πετσέτας, των συμβασιούχων, στο έγκλημα των Τεμπών, στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στην υπόθεση βιασμού ανηλίκου από τον καθ’ ομολογία δολοφόνο της 11χρονης».


Θέατρο του ποινικολόγου με τις χειροπέδες

Αίσθηση έχει προκαλέσει ένα βίντεο που δείχνει τον Απόστολο Λύτρα να προσποιείται πως φοράει χειροπέδες κατά τη μεταφορά του στο γραφείο της ανακρίτριας, στην οποία απολογήθηκε για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Στα πλάνα που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου διακρίνεται ο γνωστός δικηγόρος, ο οποίος έχει υπερασπιστεί ουκ ολίγες φορές γυναίκες που έχουν πέσει θύματα έμφυλης βίας, να συνοδεύεται από έναν αστυνομικό, κρύβοντας τα χέρια του κάτω από το σακάκι του και παίζοντας θέατρο ότι φοράει χειροπέδες.

Ωστόσο, λίγο προτού μπει στο κτίριο 9 της Πρώην Σχολής Ευελπίδων, κατεβάζει το σακάκι, αφήνοντας να φανούν τα χέρια του, τα οποία δεν είναι δεμένα! Να σημειωθεί ότι, βάσει πρωτοκόλλου, οι κατηγορούμενοι για κακουργήματα πρέπει να μεταφέρονται με χειροπέδες στον ανακριτή. Το περιστατικό σχολιάστηκε ακόμα και από τον συνδικαλιστή Σταύρο Μπαλάσκα, ο οποίος τόνισε πως οι αστυνομικοί έπρεπε να τηρήσουν το πρωτόκολλο. «Είναι απαραίτητη η χειροπέδηση μέχρι να παραδοθούν τα άτομα στις ανακριτικές ή στις δικαστικές Αρχές. Επεισε όλο τον κόσμο ότι από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας μέχρι τον ανακριτή φορούσε χειροπέδες» είπε.


H Σοφία Πολυζωγοπούλου εγκατέστησε το panic button στο τηλέφωνό της

H Σοφία Πολυζωγοπούλου, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της από τον σύζυγό της, εμφανίστηκε χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, όπου αξιωματικοί του τμήματος ενδοοικογενειακής βίας εγκατέστησαν το κουμπί πανικού (panic button) στο τηλέφωνό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας η 37χρονη γοητευτική δικηγόρος είχε επισκεφτεί ανώτατο αξιωματικό της Ασφάλειας προκειμένου να ενημερωθεί εκ νέου για το κουμπί πανικού, ώστε να έχει τη δυνατότητα να ειδοποιήσει τις Αρχές σε περίπτωση κινδύνου. Σε συνομιλία που είχε με τους αστυνομικούς η δυναμική δικηγόρος, η οποία έχει ασχοληθεί με την εξάλειψη της βίας εις βάρος γυναικών και παιδιών, καθώς και με την παραβατικότητα ανηλίκων, ενώ είναι και νομική σύμβουλος στη στέγη κακοποιημένων γυναικών, εκμυστηρεύτηκε πως μετά την επίθεση που δέχτηκε από τον σύζυγό της φοβήθηκε ότι θα πεθάνει και ότι δεν θα την πήγαινε στο νοσοκομείο. Από τη φωνή της ακουγόταν πολύ ταραγμένη, ενώ αναφερόμενη στην πρώτη της κατάθεση, στην οποία έκανε λόγο για πτώση από τις σκάλες, αποκάλυψε ότι το είπε αυτό γιατί φοβόταν τον δικηγόρο. Οπως πρόσθεσε η 37χρονη, δέχτηκε το κουμπί πανικού προκειμένου να περάσει το μήνυμα στους αστυνομικούς ότι είχε κακοποιηθεί.

Εξήγησε, δηλαδή, ότι μπορεί να είπε ότι έπεσε από σκάλα, από φόβο, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την επιθυμία για την ενεργοποίηση του κουμπιού πανικού, ώστε να καταλάβουν οι αστυνομικοί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την κατάθεση του γιατρού και τη δημόσια ομολογία του ίδιου του δικηγόρου μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να δώσει εξήγηση» γι’ αυτό που έγινε και προσθέτοντας ότι θα αναζητήσει βοήθεια για να θεραπευτεί.


Οταν ο 52χρονος δικηγόρος «λάτρευε» τη νεαρή γυναίκα του

Δύο χρόνια προτού σκάσει η βόμβα της σύλληψης του Απόστολου Λύτρα για τη βάναυση κακοποίηση της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου, το -γνωστό από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του- ζευγάρι, το οποίο έχει αποκτήσει μια κόρη, είχε παραχωρήσει από κοινού συνέντευξη στην εκπομπή «Mega καλημέρα», στην οποία είχε μιλήσει για τη σχέση του, καθώς και τον τρόπο που διαχειρίζεται τις διαφωνίες του.

Μάλιστα, ο ποινικολόγος με το… μακρύ χέρι είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για την κατά πολύ νεότερη σύζυγό του, την οποία ερωτεύτηκε σφόδρα ως νεαρή ασκούμενη δικηγόρο από την Αμαλιάδα. «Τη σύζυγό μου, τη Σοφία, τη θαυμάζω, είναι πάνω στην οικογένεια και στο παιδί της, και στηρίζει έμενα. Οταν διαφωνούμε σε κάτι, μη λέμε ψέματα, βγαίνει ο δικηγόρος από μέσα μας» είχε πει ο 52χρονος ποινικολόγος, ο οποίος είναι πατέρας άλλων δύο κοριτσιών, τα οποία απέκτησε από τον πρώτο γάμο του.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είχε αναφέρει: «Σε μια διαφωνία κερδίζουν η Σοφία και οι κόρες μου. Οι απόψεις μου είναι πιο συντηρητικές, η Σοφία βλέπει τα πράγματα πιο νορμάλ. Ελεγα στη σύζυγό μου ότι το πρώτο παιδί παίρνει το όνομα από την οικογένεια του άνδρα. Τελικά, δώσαμε ουδέτερο όνομα, Δανάη».

Ο Απόστολος Λύτρας ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικός και στα social media, καθώς μοιραζόταν δημόσια τον έρωτά του με τη γοητευτική σύζυγό του, δημοσιεύοντας αρκετά συχνά φωτογραφίες τους, τόσο από την καθημερινότητά τους όσο και από τα ταξίδια και τις αποδράσεις τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Παράλληλα, της ευχόταν δημόσια για τα γενέθλιά της και τη γιορτή της, δείχνοντας το ενδιαφέρον του για εκείνη. Παρατηρώντας κανείς τη ζωή του ζευγαριού, το οποίο ζούσε με την κορούλα του και τις δύο μεγαλύτερες κόρες του δικηγόρου, θα έλεγε πως είναι βγαλμένη από αμερικανική σαπουνόπερα ή από τις σελίδες κάποιου ιλουστρασιόν lifestyle περιοδικού. Ωσπου, όλο αυτό το… οικοδόμημα της αγαπημένης οικογένειας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος με τη σύλληψη του ποινικολόγου για τον άγριο ξυλοδαρμό της 37χρονης συζύγου του.


Ξέσπασμα του πατέρα της δολοφονημένης Κυριακής

Ξέσπασε ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα κατά του Απόστολου Λύτρα, ο οποίος είχε αναλάβει την υπεράσπιση του 39χρονου δολοφόνου της άτυχης 28χρονης, που σφαγιάστηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Μιλώντας για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή τον προβεβλημένο από τα μίντια δικηγόρο, ο Αθανάσιος Γρίβας τόνισε με νόημα ότι ο φονιάς της κόρης του έχει το δικηγόρο που του αξίζει! «Χθες (σ.σ.: ενν.: προχθές) είπατε πως κάποιος σας έστειλε ένα μήνυμα που κάποιος ρωτούσε εάν αυτός ο δικηγόρος θα δικάσει τον δολοφόνο της κόρης μου. Πείτε στους τηλεθεατές σας ότι αυτό το μήνυμα το έστειλε ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα, που δολοφονήθηκε μέσα στο Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων, και δεν είναι κανένα δημοσιογραφικό κόλπο» ανέφερε ο πατέρας της άτυχης κοπέλας, απευθυνόμενος στον Γιώργο Λιάγκα.

Παράλληλα, επιχείρησε παραλληλισμό της υπόθεσης της κόρης του με εκείνη της 37χρονης συζύγου του ποινικολόγου: «Δύο πράγματα θέλω να σας πω: Η σύζυγος του κ. Λύτρα ζήτησε περιπολικό για προστασία έξω από το σπίτι της και πολύ καλά έκανε. Και πολύ καλά έπραξε και η Αστυνομία. Αλλά στο δικό μου το παιδί δεν πήγαν ένα περιπολικό να την πάει συνοδεία στο σπίτι της. Της είπαν ότι είναι ταξί. Δεύτερον, κάθε πελάτης έχει τον δικηγόρο που του αξίζει. Ο όμοιος τον όμοιό του…» κατέληξε εξοργισμένος.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα